Štrukelj meni, da iz vladne odločitve izhaja, da se je vlada odločila, da se s sindikati ne bo več pogajala, in s tem sporočila, da ji ne gre zaupati oz. da je vlada nekredibilna, saj ni sposobna uresničevati uradno zapisanih obvez. Foto: BoBo
Štrukelj meni, da iz vladne odločitve izhaja, da se je vlada odločila, da se s sindikati ne bo več pogajala, in s tem sporočila, da ji ne gre zaupati oz. da je vlada nekredibilna, saj ni sposobna uresničevati uradno zapisanih obvez. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj, Boris Koprivnikar, Drago Ščernjavič
Minister Koprivnikar je po včerajšnji seji vlade razkril, da je vlada ugotovila, da z javnim sektorjem v določenem roku niso dosegli dogovora in da se bo vlada zdaj sama ukvarjala s sistemski zakoni, ki so namenjeni javnim uslužbencem. Foto: BoBo
Sindikati javnega sektorja ogorčeni

"Ne spomnim se, da bi se, vse od osamosvojitve, v tej državi kdaj zgodilo, da bi vlada na tak način izstopila. Da bi bila mera polna, je to storila tako, da je najprej obvestila medije in javnost," je četrtkovo napoved ministra za javno upravno Borisa Koprivnikarja, da vlada prekinja pogajanja z javnim sektorjem, komentiral prvi človek Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Minister Koprivnikar je po včerajšnji seji vlade razkril, da je vlada ugotovila, da z javnim sektorjem v določenem roku niso dosegli dogovora in da se bo vlada zdaj sama ukvarjala s sistemskimi zakoni, ki so namenjeni javnim uslužbencem.

"Ko bodo sistemski zakoni, med drugim zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon o javnih uslužbencih, dogovorjeni, se bodo s sindikati ponovno usedli za mizo in ugotovili, koliko ukrepov je še treba v prihodnjih letih uokviriti v finančne zmožnosti oz. izpogajati," je pojasnil minister za javno upravo in dodal, da bosta omenjena zakona tudi določila nove finančne okvire za nadaljevanje pogajanj.

Jeza v sindikalnih vrstah
V konfederaciji sindikatov javnega sektorja, v eni izmed dveh pogajalskih skupin javnih uslužbencev, vlado opozarjajo, da so se konec 2015 dogovorili, da bodo dosegli skupen dogovor, kako odpraviti še veljavne varčevalne ukrepe. Med njih sodijo predvsem nižji regres, neizplačevanje delovne uspešnosti in znižanje zneska vplačil dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Vlada se je pogajala s figo v žepu
Štrukelj meni, da iz vladne odločitve izhaja, da se je vlada odločila, da se s sindikati ne bo več pogajala, in s tem sporočila, da ji ne gre zaupati oz. da je vlada nekredibilna, saj ni sposobna uresničevati uradno zapisanih obvez. Vlada je po njegovih besedah že na začetku pogajanj načrtovala izstop iz pogajanj in gre pač za scenarij, po katerem javni uslužbenci izgubijo pravico, da se pogovarjajo o pogojih dela in plačah.

"Zreducirani bomo v pasivno množico, ki ji bo vlada sama določala, kakšne plače bomo imeli. Gre za to, ali bomo še del neke participativne demokracije, ki je temelj EU-ja, ali pa bo Romunija premaknjena zahodno od Slovenije," je poudaril.

Ob tem je opomnil, da je vladna koalicija v svoji koalicijski pogodbi zapisala, da je socialni dialog vrednota, ki jo podpirajo vse koalicijske stranke. "Očitno jo uresničujejo z brezsramnimi kršitvami dogovora in enostranskimi izstopi iz pogajanj," je dejal in opozoril, da je ključna naloga sindikatov, da jasno pokažejo, da javnim uslužbencem jemljejo pravice, ki so jih imeli 25 let, da lahko participirajo pri določanju plač in delovnih pogojih, in da bodo storili vse, da te pravice obdržijo.

"Nedemokratične vlade" si niso privoščile takšnih potez
Predsednica sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar je poudarila, da je tragično, da se je za takšno potezo odločila vlada, ki se deklarira za eno najbolj demokratičnih in da si celo bolj "nedemokratične vlade" niso privoščile takšnih izstopov iz pogajanj. Mlakarjeva je povedala, da so sicer slutili vladno potezo, zato so se v sindikatih že opredeljevali do zaostrovanja v jesenskem času.

Štrukelj pa je dodal, da je v veliki meri od vlade odvisno, kako daleč bodo šle stvari, saj je sama povzročila to situacijo.

Sindikati javnega sektorja ogorčeni