Ko bodo sistemski zakoni, med drugim zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon o javnih uslužbencih, dogovorjeni, se bo vlada s sindikati ponovno usedla za mizo. Foto: BoBo
Ko bodo sistemski zakoni, med drugim zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon o javnih uslužbencih, dogovorjeni, se bo vlada s sindikati ponovno usedla za mizo. Foto: BoBo

Vlada se je seznanila s pogajanji z javnim sektorjem in ugotovila, da v roku niso dosegli dogovora. Zato bodo nadaljevali usklajevanje sistemskih zakonov na tem področju, ki bodo tudi prinesli določene učinke, je po seji vlade pojasnil minister Boris Koprivnikar. Do dogovora o teh zakonih vlada končuje pogajanja, je dodal.

"Ko bodo sistemski zakoni, med drugim zakon o sistemu plač v javnem sektorju in zakon o javnih uslužbencih, dogovorjeni, se bodo s sindikati ponovno usedli za mizo in ugotovili, koliko ukrepov je še treba v prihodnjih letih uokviriti v finančne zmožnosti oz. izpogajati," je pojasnil minister za javno upravo. Po njegovih besedah bodo namreč tudi ti zakoni prinesli določene učinke in s tem določili nove finančne okvire za nadaljevanje pogajanj.

Vlada želi zmanjšati stroške napredovanj
A tudi spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju niso usklajene s sindikati. Koprivnikar je ob tem ponovil, da vlada zagovarja načelo zmanjševanja avtomatizmov, po katerih se plače zvišujejo z leti na delovnem mestu. "Masa plač se zaradi teh avtomatizmov na letni ravni zviša za 70 milijonov evrov," je dejal minister in dodal, da si vlada želi ta strošek zmanjšati s tem prihrankom pa bi dobila nov manevrski prostor v pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Vlada je naložila, da sistemske zakone predložijo v skladu z normativnim programom, torej morajo biti na vladnih klopeh v drugi polovici junija, je pojasnil minister in dodal, da imajo mesec časa, da se o tem pogovorijo. Na vprašanje, ali so spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju usklajene s sindikati, pa je minister dejal, da si sam želi, da bi bile usklajene, a ima vlada kljub temu možnost, da prepusti odločitev o spremembah zakona zakonodajalcu.

Pogajanja na mrtvi točki
Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so sicer na začetku maja obtičala na mrtvi točki. Kdaj se bodo pogajalci znova sestali, takrat niso določili. Vlada pa si je vzela čas za premislek, kaj lahko sindikatom ponudijo v okvirih, ki so določeni.

Sindikalno stran je vlada pozvala k ponovnemu pogovoru o tem, kako bi v tem okviru našli način za sproščanje še veljavnih varčevalnih ukrepov pri plačah, ki bi bil čim ugodnejši za javne uslužbence. Prav tako so predlagali nadaljevanje pogovorov o spremembah plačne zakonodaje, kar bi imelo tudi določene finančne posledice. Vendar sindikati želijo, da se prej dogovorijo o sproščanju še veljavnih ukrepov, je tedaj pojasnil minister Koprivnikar.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je tedaj dejal, da sindikati vztrajajo v pogajanjih in čakajo vladni protipredlog, kot to predvideva poslovnik pogajanj. A vladi očitno ni do iskanja kompromisov v okviru dogovora iz lanskega leta, ki predvideva, da se bodo pogajali o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov.

Kot rok za sklenitev dogovora o sproščanju še veljavnih omejitev pri plačah v prihodnjih letih je bil sicer z lanskim dogovorom določen 30. april.