Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je povedal, da je vlada nakazala, da bo do prihodnjič pripravila izračune, kaj bi pomenila sprostitev konkretnih ukrepov. Foto: BoBo
Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je povedal, da je vlada nakazala, da bo do prihodnjič pripravila izračune, kaj bi pomenila sprostitev konkretnih ukrepov. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar
Minister Boris Koprivnikar je pojasnil, da vladna "posebna formula" v prihodnjih letih prinaša povečanje za do 100 milijonov evrov v masi plač. Foto: BoBo

Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle je povedal, da je vlada na analize Umarja vezala tudi formulo, s katero bi za prihodnja leta do vključno 2020 določili, za koliko bi se lahko v posameznem letu povečala plačna masa v javnem sektorju.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pojasnil, da bi bilo po formuli za prihodnje leto to povečanje lahko okoli 70 do 80 milijonov evrov. Rast BDP-ja omogoča le od 0,9 do 1,5 odstotka povečanja plačne mase, to nalaga tudi fiskalno pravilo.

Vendar pa že sprostitev plačne lestvice in napredovanja, kar predvidevajo že sklenjeni dogovori, presegajo tako določeno povečanje. Po navedbah ministra že dogovorjeni ukrepi pomenijo 110 milijonov evrov dodatnih sredstev. Zato je priznal, da ob tem kaj dosti manevrskega prostora ni.

"Glede na javno-finančne zmožnosti smo to, kar je dopuščeno s fiskalnim pravilom, že presegli, zato ne vidimo možnosti za nadaljnje povečevanje tega zneska," je dejal Koprivnikar. Vendar je poudaril, da temu, kar je že bilo dogovorjeno, ne bodo oporekali in tega vprašanja v pogajanjih ne bodo odpirali.

Po predlogu vladne strani bi omejevalne ukrepe odpravili postopno do leta 2020, pri tem pa bi se, kot je dejal Koprivnikar, gibali v okviru finančnih možnosti.

Vlada naj bi pripravila izračune
Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je povedal, da je vlada nakazala, da bo do prihodnjič pripravila izračune, kaj bi pomenila sprostitev konkretnih ukrepov.

S tem je prisluhnila sindikalni zahtevi, da se pogovarjajo o konkretnih ukrepih odpravljanja še veljavnih omejitev. Kot je dejal Štrukelj, je treba po mnenju sindikatov v času gospodarske rasti in ob napovedih o vztrajanju te rasti, čim prej odpraviti vse še veljavne varčevalne ukrepe.

Njihov izhodiščni predlog je bil, da bi se to zgodilo prihodnje leto, so se pa o tem pripravljeni pogajati. Omenjena formula pa zanje ni sprejemljiva. "Vprašanje je, ali ne bo vlada po svoji formuli, če bi ji sledila do konca, zahtevala še dodatne varčevalne ukrepe," je dejal Štrukelj.

Pogajanja se bodo nadaljevala predvidoma prihodnji četrtek.