Študentska organizacija Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo so zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO
Študentska organizacija Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo so zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma. Foto: MMC RTV SLO
Študentsko delo
Kdo vse se bo vključil v kampanjo, bo znano prihodnji četrtek, ko se bo iztekel rok za prijavo. Argumentov za ali proti zakonu bo nedvomno slišanih kar nekaj. Foto: MMC RTV SLO

volitvami v občinah Trebnje, Mirna in Moravče.

V študentski organizaciji ob začetku kampanje poudarjajo, da so sodelovali in dejavno pripravljali argumente ter opozarjali, da so že izhodišča zakona, kaj šele zakon sam, pripravljeni na nerealnih temeljih, brez analiz ter projekcij tega, kar zakon o malem delu uvaja na slovenski trg dela. Ob tem poudarjajo, da dialog in sodelovanje ŠOS-a v delovnih skupinah sveta vlade za študentska vprašanja nista bila nikoli prekinjena.


"Zavajanje in manipulacijs s številkami"
Ob začetku kampanje pa so se oglasili tudi v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, ki so sodelovanju tudi pri zbiranju podpisov za referendum in kjer so ogorčeni nad potezami ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki je, kot pravijo "na račun davkoplačevalcev že pred mesecem upokojenkam in upokojencem (kot vloženko v njihovem glasilu) pošiljala zloženke z zavajujočim hvalospevom zakonu o malem delu." Obenem pa ministrstvo po njihovem mnenju zavaja tudi z gradivom, ki so ga pripravili na svoji spletni strani, saj v njem "spretno manipulira s statistikami, predvsem pri temi zaposlovanja mladih".

"Zavajanje in manipulacija s številkami v kampanji sta nesprejemljivi. To je nespoštljivo dejanje do vseh državljank in državljanov, ne samo našega Gibanja, saj zavajajo celotno javnost," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Gibanja Marko Funkl. Skupaj s študentsko organizacijo in Gibanjem za dostojno delo in socialno družbo bo v referendumski kampanji sodelovala še Zveza svobodnih sindikatov.

Mladi forum SD: Nasprotniki nimajo argumentov
Na trditve Gibanja za dostojno delo so de odzvali v Mladem forumu SD-a, kjer pravijo, da se gibanje ukvarja predvsem s tem, na kakšen način bo vlada vodila predreferendumsko kampanjo in da imajo težave predstaviti resne argumente, saj je njihov interes zavarovanje dosedanjih privilegijev študentskih elit, ki neomejeno razpolagajo z študentskim denarjem.

V svojih prizadevanjih preprečiti sprejem zakona o malem delu so pripravljeni zamenjati nekatere nove ugodnosti in pravice študentov za ohranitev privilegijev nenadzorovanega trošenja študentskega denarja, trdijo v mladem forumu. Gibanje z študentskim denarjem napada zakon, ki bo izboljšal položaj vseh študentov, predvsem pa jim bo pomagal do hitrejše in bolj kvalitetne prve zaposlitve, so še dodali.

Kampanja se bo končala 8. aprila
Referendumska kampanja se bo končala 8. aprila, ko bo nastopil volilni molk, na volišča pa bomo odšli 10. aprila. Organizatorji referendumskih kampanj morajo do 16. marca odpreti posebne transakcijske račune in državni volilni komisiji sporočiti podatke o organizatorju. Do istega dne morajo mediji objaviti pravila za predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju, občine pa objaviti pogoje za uporabo plakatnih mest.

Za kampanjo približno enako sredstev
Zagovorniki in nasprotniki malega dela gredo v kampanjo s približno enakimi sredstvi. Študentska organizacija Slovenije, ki je pobudnica za začetek postopkov za razpis referenduma, bo za kampanjo namenila približno 50.000 evrov, ZSSS približno 33.000 evrov, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo pa bo v ta namen skušalo zbrati 20.000 evrov.

Podobno vsoto kot omenjeni nasprotniki zakona je za kampanjo predvidela tudi vlada, ki bo skušala volivce prepričati o prednosti zakona. Svojemu uradu za komuniciranje, ki ga je določila za organizatorja kampanje, bo zanjo namenila 100.000 evrov.

"Takšne oblike študentskega dela ni nikjer v Evropi"
Novinarka Radia Slovenija Nataša Lang o trenutnem sistemu študentskega dela ugotavlja: "Nikjer v Evropi ne poznajo takšne oblike študentskega dela, kot je pri nas - v tem sistemu imajo koristi delodajalci, ki preko študentskih napotnic pridejo do poceni delovne sile."

Ob tem v svojem komentarju še dodaja: "Če pogledamo na spletno stran enega od večjih študentskih servisov, ugotovimo, da ta trenutno ponuja približno 1500 delovnih mest, od tega polovico v strežbi. Če še malo pobrskamo, preberemo, da delodajalci iščejo študente za delo za daljše obdobje, kar je v nasprotju z namenom študentskega dela, ki naj bi bilo občasno in začasno delo." Komentar Langova končuje: "O tem, da je treba študentskemu delu vrniti njegov osnovni namen, torej da je to občasno in začasno delo za šolajočo se mladino, sta že razmišljala ministra za delo v prejšnji, Janševi vladi."