Štumpf se je rodil v Beltincih leta 1962. Papež ga je za novega soboškega škofa imenoval 28. novembra lani. Foto: Boris Cipot
Štumpf se je rodil v Beltincih leta 1962. Papež ga je za novega soboškega škofa imenoval 28. novembra lani. Foto: Boris Cipot

Samo zaradi spoštljive pokorščine svetemu očetu sem sprejel vlogo vašega škofa.

Novi murskosoboški škof Peter Štumpf
Alojzij Uran
Uran je odpoved službi ljubljanskega nadškofa podal zaradi slabega zdravja. Foto: MMC RTV SLO
Anton Stres
Stres na čelo ljubljanske nadškofije prihaja 24. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Uran se poslavlja, Štumpf prihaja
Uranova zadnja maša v vlogi nadškofa

Štumpfa je umestil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Ob začetku slovesnosti je spregovoril dozdajšnji škof Marjan Turnšek, ki se je zahvalil vsem, ki so mu pomagali med skoraj štiriletnim škofovanjem. Castello, ki se je sam zahvalil Turnšku, pa je dejal, da je to dan veselja.

Štumpf je v svojem prvem nagovoru kot murskosoboški škof opozoril, da se gospodarska kriza lani ni zgodila samo zaradi pohlepa, pač pa tudi zaradi zanikanja človeškega življenja, kar vodi do padca natalitete. "Težko bomo cenili življenje, če ne cenimo družine, če v imenu napredka zagovarjamo prekinitev nezaželeno spočetega življenja, če je cilj le tekmovalnost, uspeh in oblast. Miselnost odločilno vpliva na družino. Družina vzgaja z besedo, zgledom, odločitvami, s tem, kako živi. Mladi potrebujejo kaj več od programov, učnih načrtov, štipendij in še česa. Potrebujejo očeta in mater!"

Sporočilo Uranu: Imeli ste srce za vsakega
V nagovoru na svoji zadnji maši kot nadškof se je Uran zahvalil za vse darove, ki jih je prejel v "zadnjih petih letih od Boga in od ljudi". Zahvalil se je tudi svojim sodelavcem, ki jih je "prosil za odpuščanje za vse, kar ni bilo prav".

"Pri svojem vodenju ljubljanske nadškofije sem imel vedno pred sabo lik dobrega pastirja Jezusa, ki daje svoje življenje za svoje ovce." Kot poseben dar pa je v letih vodenja nadškofije označil "veselo oznanilo, da je življenje močnejše od smrti, ljubezen močnejša od sovraštva in svetloba močnejša od teme".

Uranu so se zahvalili duhovniki in njegova družina
Uranu so se za njegovo delo zahvalili predstavniki duhovnikov in vernikov. Duhovniki so dejali, da je pred dobrimi petimi leti pogumno stopil na čelo nadškofije in metropolije. "Imeli ste srce za vsakega, posebej še malega in trpečega človeka. S tem ste dali nam, duhovnikom, in vsem tako ali drugače vernim ali neverujočim zgled za posnemanje, kajti samo vera, ljubezen in odpuščanje rešujejo svet in človeka. Leta naporne službe so načela Vaše zdravje. Kljub trdni volji in velikim naporom je bilo pametno poslušati nasvete zdravnikov in ožjih sodelavcev, ki si želimo, da bi še veliko dobrega storili za Božje kraljestvo v raju pod Triglavom." Ob koncu so mu izrekli iskreno zahvalo za leta službe "vrhovnega pastirja ljubljanske nadškofije."

V zahvali Družine pa so se Uranu zahvalili za vse plemenito in lepo, kar jim je kot "oznanjevalec Kristusovega evangelija posredoval v letih vodenja nadškofije." "Radi ste prihajali k nam v župnije in se srečevali z vsemi. Srečanja z vami so bila polna spontanosti in veselja. Velikokrat smo vas lahko videli, kako ste tudi pri slovesnostih brez zadrege stopili iz vrste, da bi pokrižali otroka v materinem ali očetovem naročju. Tudi vaše besede vedno znova govorijo o ljubezni do življenja in o nevarnostih, ki ga ogrožajo," so še zapisali in se mu še posebej zahvalili za molitev, v katero vpleta prav vsakega vernika ljubljanske nadškofije, pa tudi druge kristjane in nekristjane po svetu, še posebej trpeče.

Upokojeni ljubljanski nadškof bo živel v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Po svoji funkciji ne bo več član Slovenske škofovske konference, kjer pa so dejali, da se lahko zgodi, da bi Alojz Uran prevzel odgovornost za kakšno področje Slovenske škofovske konference, saj v Sloveniji ni dovolj škofov.

Stres bo umeščen 24. januarja
Pojasnili so še, da Uran kot upokojeni škof ne more biti več predsednik konference, zato bodo na ponedeljkovi seji izvolili novega. Najverjetneje bo to Anton Stres, saj je običajno, da konferenci predseduje ljubljanski nadškof.

Uran bo škofijo vodil do Stresove umestitve, ki bo 24. januarja. Stres, dozdajšnji mariborski nadškof pomočnik in upravitelj celjske škofije pa se bo v Ljubljano preselil prihodnji teden. V nedeljo bo v Celju slovesnost ob njegovem slovesu, a bo celjsko škofijo vodil še do imenovanja novega škofa, kar pa se bo po predvidevanjih škofovske konference zgodilo kmalu.

Stresa je kot mariborskega nadškofa pomočnika nasledil dosedanji murskosoboški škof Marjan Turnšek, njega pa je nasledil Peter Štumpf. Sicer pa se prihodnje leto lahko zgodita še dve zamenjavi. Mariborski nadškof Franc Kramberger in koprski škof Metod Pirih bosta prihodnje leto dopolnila 75 let. Po zakoniku cerkvenega prava mora škof ob tej starosti papežu podati odpoved službi, papež pa to lahko sprejme ali pa službovanje podaljša.

Samo zaradi spoštljive pokorščine svetemu očetu sem sprejel vlogo vašega škofa.

Novi murskosoboški škof Peter Štumpf
Uran se poslavlja, Štumpf prihaja
Uranova zadnja maša v vlogi nadškofa