Štumpfa bo v službo krajevnega škofa v nedeljo ob 15. uri v murskosoboški stolnici po prebranem papeževem pismu umestil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Foto: MMC RTV SLO
Štumpfa bo v službo krajevnega škofa v nedeljo ob 15. uri v murskosoboški stolnici po prebranem papeževem pismu umestil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Uran
Po odstopu ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana se je v vrhu slovenske Cerkve zgodilo več kadrovskih sprememb. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je Alojz Uran odstopil z mesta ljubljanskega nadškofa in metropolita, ga je na tem mestu nasledil Anton Stres. V Mariboru zdaj deluje Turnšek, ki je postal nadškof pomočnik, v Murski Soboti pa bo kot škof služboval Štumpf.

Štumpf prihaja iz Beltincev, rodil se je leta 1962. Študiral je na Teološki fakulteti v Ljubljani in v italijanskem Torinu. V duhovnika ga je leta 1990 posvetil zdajšnji mariborski nadškof Franc Kramberger. Služboval je v Sevnici, na Igu, v Mariboru, Veržeju in v Ljubljani. V tem času je magistriral iz moralne teologije in doktoriral z disertacijo o Jožefu Kleklu. Mariborski pomožni škof je postal leta 2006, škofovsko posvečenje pa je prejel lani.

36 ŽUPNIJ V TREH DEKANIJAH
Murskosoboška škofija ima 36 župnij, ki so povezane v tri dekanije, lendavsko, ljutomersko in murskosoboško. Njen zavetnik je sveti Metod, ki je skupaj s svojim bratom svetim Cirilom oznanjal evangelij v domačem slovanskem jeziku. Njun praznik praznujemo 5. julija.

Zaskrbeljnost zaradi socialnega stanja
Novi murskosoboški škof je poznavalec prekmurske zgodovine, še posebej družbenih in cerkvenih razmer na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Posvečal se je pastorali družin, študentov in zakonskih skupin. Pri Slovenski škofovski konferenci je odgovoren za komisijo za sredstva družbenega obveščanja in za Rafaelovo družbo, ki pomaga slovenskim izseljencem in zdomcem pri gojitvi njihovega slovenstva in katolištva.

V svojem pozdravnem pismu je zapisal, da z velikim veseljem in ljubeznijo vstopa med svoje rojake in da murskosoboška škofija postaja njegovo srce. Poudaril je zaskrbljenost zaradi vse bolj nestabilnega socialnega stanja ljudi v škofiji Murska Sobota, zato se sprašuje, ali so tukaj ljudje zgolj proizvod recesije ali so še lahko projekt prihodnosti. Po njegovem prepričanju se morajo v iskanju ustreznih rešitev, ki pomenijo globalizacijo solidarnosti med ljudmi, nujno povezati vse krščanske skupnosti na tem območju, in sicer katoličani, evangeličani, binkoštni in kalvinski verniki. Štumpf dodaja, da bodo njegova velika skrb tudi mladi.

Štumpfa bo v službo krajevnega škofa v nedeljo ob 15. uri v murskosoboški stolnici po prebranem papeževem pismu umestil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello.