Mesečne vozovnice po nižji ceni bodo spet na voljo študentom in dijakom. Foto: BoBo
Mesečne vozovnice po nižji ceni bodo spet na voljo študentom in dijakom. Foto: BoBo
Denar za karte je, študentje še nezadovoljni
Subvencionirane vozovnice na prodaj v četrtek

Predstavniki izvajalcev železniškega in cestnega potniškega prometa so na sestanku sklenili, da bodo začeli prodajo, a od predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, zahtevajo, da zagotovi finančna sredstva za subvencioniranje študentskih in dijaških mesečnih vozovnic.

Podpis pogodb za prodajo subvencioniranih mesečnih vozovnic in za izvajanje gospodarske javne službe pričakujejo najpozneje do 10. junija.

Vlada zagotovila sredstva
Ministrstvo za infrastrukturo je pred dnevi sporočilo, da sredstev za subvencije prevozov dijakov in študentov ne more več zagotoviti. Prodaja subvencioniranih vozovnic je zato zastala, vlada pa je prejšnji teden s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov za subvencije prevozov za meseca maj in junij.

Subvencije za okoli 70.000 upravičencev
Subvencioniranje prevozov je konec julija 2012 uvedla vlada Janeza Janše, kupijo pa jo lahko vsi, ki imajo status dijaka ali študenta. Subvencijo uporablja okoli 70.000 dijakov in študentov.

Višina subvencij, ki jih država nameni za mesečne vozovnice dijakov in študentov, se sicer mesečno spreminja, v povprečju pa znaša okoli štiri milijone evrov, od tega okoli milijon evrov za vozovnice na železnici in tri milijone evrov za vozovnice za avtobus. Pri tem sta za kompenzacije avtobusnim prevoznikom namenjena še dodatna dva milijona evrov.

Cena vozovnice je vezana na število kilometrov. Tisti, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni od dva do 60 kilometrov, zdaj za mesečno vozovnico odštejejo 25 evrov. Za tiste, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni od 60 do 90 kilometrov, mesečna vozovnica stane 35 evrov, za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 55 evrov.

Denar za karte je, študentje še nezadovoljni
Subvencionirane vozovnice na prodaj v četrtek