Država ni postavila omejitev, koliko stečajev lahko vodi en upravitelj. Foto:
Država ni postavila omejitev, koliko stečajev lahko vodi en upravitelj. Foto:
Sodišče Maribor
Okrožno sodišče v Mariboru je v zadnjih dvanajstih mesecih za stečaje založilo 1,26 milijona evrov. Ker je večina dolžnikov brez premoženja, je iz stečajne mase dobilo nazaj le 2,7 odstotka.

95 odstotkov osebnih stečajev je malverzacija.

Melita Butara, stečajna upraviteljica

Tako jih po podatkih Ajpesa kar 59 vodi več kot sto stečajev hkrati, pri čemer imajo za začetek vsakega ne glede na izkoristek vnaprej zagotovljenih vsaj 1.300 evrov.

Za začetek stečajnega postopka namreč sodišče zagotovi predujem, ki v primeru osebnega stečaja znaša 1.401,01 evra. Od tega gre za objave na AJPES le 61 evrov, vse ostalo pa stečajniku. Konkretno: za otvoritveno poročilo 866,51 evra (710,25 evra plus DDV) in 473,50 evra kot pavšalni znesek za pokritje stroškov postopka, ki se konča brez razdelitve upnikom.

Sodišča denar založijo in večino izgubijo
Stroške za delo stečajnih upraviteljev od spremembe zakonodaje konec leta 2013 založijo sodišča. Ker je večina osebnih stečajev, ki predstavljajo levji delež posla, praznih, so namesto upnikov ali države, ki zalaga denar, večinoma poplačani le upravitelji. "Pri osebnih stečajih gre praviloma za prazne stečaje, ki se praviloma končajo brez razdelitve upnikom," je povedala vodja stečajnega oddelka Okrožnega sodišča v Ljubljani Mateja Dobovšek. V zadnjih 12 mesecih so založili za stečaje 3,3 milijona evrov, nazaj so dobili dobrih dvesto tisoč ali sedem odstotkov.

Rekord: 105 osebnih stečajev hkrati
Ker število osebnih stečajev raste, so postali dober posel stečajnih upraviteljev. Kot je razvidno iz uradnih evidenc (najbolj delovni upravitelji so navedeni v tabeli na dnu članka), vodi stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas kar 105 osebnih stečajev hkrati, še sedem njenih kolegov pa več kot sto osebnih stečajev. Ob tem vodijo tudi stečaje podjetij. Ker v osebnih stečajih premoženja praviloma ni, se z uradnimi poizvedbami in poročilom glavni del nalog zanje konča. Precej stečajnih upraviteljev se tako nikoli niti osebno ne sreča z osebami, ki jim vodijo premoženje.

Dva tisoč evrov stroškov za devetsto evrov dolga
Osebni stečaji postajajo vse bolj absurdni, opaža Maja Dajč iz Združenja Za-upam, kamor se obrača vse več oseb v finančni stiski. "Stroškov stečaja je bilo dvakrat toliko kot terjatev," pripoveduje o primeru, ko je bil za dolg devetsto evrov državni banki izpeljan stečaj. Ob tem dolžniki po njenih izkušnjah slabo poznajo zakonodajo in niti ne vedo, kaj naj od stečaja in upravitelja pričakujejo.

Večina osebnih stečajev malverzacija?
Na težave z osebnimi stečaji že dolgo opozarjajo sodišča, nevladne organizacije in celo sami stečajni upravitelji. Nekdanja predsednica zbornice upraviteljev Melita Butara je tako že pred tremi leti javno izjavila, da je 95 odstotkov osebnih stečajev malverzacija. Ne glede na to se postopki v tem času niso bistveno spremenili.

Borih 16,91 evra na mesec?
V Združenju upraviteljev Slovenije (ZUS) opozarjajo na dolgotrajnost postopkov in poudarjajo, da stečajniki 710,25 evra (brez DDV) prejmejo za postopek, ki v povprečju traja tri leta in pol. "Preračunano drugače, upravitelj za vodenje povprečnega postopka osebnega stečaja prejme mesečno nadomestilo, ki znaša 16,91 evra. Od tega zneska pa je vsak upravitelj dolžan plačati še davke in prispevke," pravi Aljoša Markovič, generalni sekretar ZUS.

Tarča: Stečajni zmagovalci in poraženci

Kdo so poraženci in kdo zmagovalci eksplozije osebnih stečajev, v katerih se je samo septembra znašlo 365 bankrotiranih državljanov, med katerimi je spet kar nekaj znanih imen nekdanje slovenske elite? Stroški predujmov za osebne stečaje se resno zajedajo v proračune sodišč, hkrati pa polnijo blagajne stečajnih upraviteljev. Kaj imajo od tega upniki, država in obubožani državljani? Bo treba spremeniti zakon? Z Boštjanom Anžinom v oddaji Tarča v četrtek ob 20. uri na TV SLO 1.

Stečajni upraviteljŠtevilo stečajevOsebni stečaji
Miha Mušič13298

Igor Gorše

13096
Leon Beniger Tošič130102
Blaž Štumfl130102
Valter Stepan125104
Alja Markovič Čas125105

Tanja Praprotnik

12499
Miroslav Jakša124100
Monika Rozman12497
Martina Marinc Pilej123103
Branko Đorđevič123102
Alenka Gril12397
Melita Butara12297
Ermina Bajuk12295
Ladislav Hafner12195
Stevo Radovanovič12198
Matjaž Polenčič121101
Matija Vičar12199
Silvo Zorec12094

Število stečajev, ki jih vodijo najbolj delovni upravitelji (Vir: Ajpes)

95 odstotkov osebnih stečajev je malverzacija.

Melita Butara, stečajna upraviteljica