Šušteršič je skušal prek ameriškega CNN-a pomiriti finančne trge. Foto: STA
Šušteršič je skušal prek ameriškega CNN-a pomiriti finančne trge. Foto: STA

"Sem precej prepričan o tem, da se bo Slovenija lahko izognila potrebi po mednarodni pomoči," je dejal Šušteršič v pogovoru ob robu torkovega zasedanja finančnih ministrov članic območja evra. Šušteršič je dodal, da je Slovenija že sprejela zakonodajo o sanaciji slabih bančnih terjatev in o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga, na mizi je predlog proračunov za prihodnji dve leti, usklajujeta pa se tudi pokojninska reforma in reforma trga dela.

"Je sicer nekaj političnih blokad in manevriranja, napovedana sta referenduma, a vseeno mislim, da lahko najdemo način za uveljavitev nujnih ukrepov," je za CNN zagotavljal Šušteršič. Slovenija ne obžaluje vstopa v območje evra, je dejal finančni minister. V nekaterih članicah Unije brez evra je ob izbruhu finančne in gospodarske krize nastala tudi valutna kriza, ki je v Sloveniji ni bilo, je pojasnil Šušteršič.

Močna prizadetost Slovenije zaradi finančne in gospodarske krize ni posledica članstva v območju evra, ampak pomanjkljive konkurenčnosti in strukturne neprilagojenosti slovenskega gospodarstva.