Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dominika Švarc Pipan se s čela ministrstva za pravosodje poslavlja po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Njeno slovo z resorja pa zaznamujejo tudi sumi domnevnih nepravilnosti pri drugih poslih ministrstva.

Sporni najem prostorov tožilstva?

Delo pa med drugim poroča o najemni pogodbi za potrebe celjskega tožilstva, ki jo je ministrica Švarc Pipan podpisala junija lani. V pogodbi so se dogovorili, da bodo stavbo za potrebe celjskega tožilstva najeli za deset let, z možnostjo petletnega podaljšanja.

Prav tako je po poročanju Dela s podpisom pogodbe izrecno dogovorjeno, da najemnik ne more enostransko odpovedati pogodbe pred iztekom desetih let. Ta pogodba je nadomestila staro pogodbo, ki ni imela člena o zagotovitvi desetletnega najema, z njo pa so za tožilstvo najeli še dodatne prostore v objektu in zvišali najemnino za kvadratni meter. Takšna najemna pogodba samodejno zviša vrednost objekta, navaja časopis in dodaja, da je objekt z letošnjim letom dobil tudi novega lastnika.

Švarc Pipan je ob odhodu z vladne seje pojasnila, da je bila prva pogodba za najem omenjenih prostorov sklenjena leta 2004, od takrat pa se je sklepala za triletna obdobja. Lani je ministrstvo sklenilo desetletno pogodbo, ki se lahko s pisnim predlogom katere od strank še podaljša, in sicer šest mesecev pred iztekom. Zatrdila je, da ob prvem pregledu pogodbe in aneksa zaradi spremembe lastnika ni zaznala nepravilnosti. Po njenih besedah gre za klasično najemno pogodbo.

"Za zdaj ne vidim indicev kakšnih nepravilnosti, če bomo na to opozorjeni, ali jih bomo zaznali, bomo to raziskali," je napovedala. Pogodba pa je bila po pojasnilih Švarc Pipan lani sklenjena na novo, ker je šlo za najem tudi dodatnih prostorov v izmeri približno 240 kvadratnih metrov in parkirno mesto.

Dodala je, da ima ministrstvo sklenjenih več kot 60 najemnih pogodb, dolgoročne pogodbe so precej pogoste, kot tudi najem za nedoločen čas. "Dolgoročnejši najem tudi predstavlja stabilnost za uporabnika," je poudarila Švarc Pipan, ki je sicer v preteklih tednih že napovedala pregled morebitnih drugih nepravilnostih pri poslih ministrstva, verjetno bo s tem nadaljevala tudi njena naslednica, je dejala.

Doslej so se tako pojavili določeni sumi nepravilnosti pri gradnji zapora v Dobrunjah, a ne v povezavi z osnovno pogodbo o gradnji, temveč z vprašanjem odvoza gradbenih odpadkov. V tem delu projekt v Dobrunjah pregledujejo, je dejala Švarc Pipan. Glede projekta obnove stavbe na Jesenicah pa so se po njenih besedah pojavili sumi nepravilnosti glede štirih stanovanj v objektu, ki v pogodbi niso navedena, so pa bila navedena v vlogi za gradbeno dovoljenje. "Če se bo pokazalo še kaj, bomo pregledovali tudi to," je še zatrdila Švarc Pipan.

Pri več projektih, kjer so se pokazale nepravilnosti, je sicer kot vodja službe za nepremičnine sodeloval Simon Starček. Vendar, kot je dejala Švarc Pipan, zaradi njegove odsotnosti še niso opravili razgovora z njim ali pridobili dodatne dokumentacije, ki bi jo potrebovali za razjasnitev določenih okoliščin pri posameznih poslih.

Z Gibanjem Svoboda se ni dogovarjala

Švarc Pipan se sicer z ministrske funkcije zdaj torej poslavlja, o svoji nadaljnji poti pa Švarc Pipan še ni sprejela končne odločitve, politiki v tem trenutku ne pravi ne, ampak "nikoli ne reci nikoli".

"Stvari je treba prespati in se odločiti. Zdi se mi škoda, da ne bi izkoristila izkušenj, ki sem jih pridobila, in ne nadaljevala v politiki. Iskreno povem, da si v tem trenutku želim čim dlje od aktivne politike. A najprej se je treba umiriti in se potem odločiti, kaj je najboljša pot za naprej. Na nek način bi še vedno želela prispevati k delu v državi," je dejala. Ob tem je zatrdila, da se o sodelovanju z Gibanjem Svoboda ni pogovarjala, o svoji prihodnosti tudi ni govorila s predsednikom vlade Robertom Golobom.