Pivčeva še ostaja ministrica za kmetijstvo

Kot je v izjavi po seji pojasnil predsednik sveta Anton Urh, o položaju Pivčeve niso govorili. Ob robu seje sveta so se sicer pojavile neuradne informacije, da bi utegnili predlagati razrešitev Pivčeve z mesta ministrice za kmetijstvo, kar zahteva tudi poslanska skupina DeSUS-a, ter na njeno mesto predlagali imenovanje državnega sekretarja na ministrstvu Jožeta Podgorška. A je Urh zatrdil, da o tem niso govorili.

Pivčeva se je popoldne sešla s predsednikom vlade Janezom Janšo, a ne v njegovem kabinetu ne Pivčeva uradno srečanja niso komentirali oz. razkrivali vsebine pogovora. Neuradno pa ministrica naj ne bi odstopila in se pripravlja na interpelacijo, ki so jo vložile štiri opozicijske stranke. V interpelaciji so nanizale očitke, ki se jih Pivčeva v zadnjih mesecih otepa zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, ter očitke zaradi afere SRIPT.

V poslanski skupini DeSUS-a pričakujejo, da se bo vprašanje položaja kmetijske ministrice razrešilo še pred interpelacijo. Odločitev je sicer v rokah premierja Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija ne bi imela več glasov poslancev DeSUS-a, je pred nekaj dnevi napovedal vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Gantar brez komentarja

DeSUS do kongresa zastopa minister za zdravje Tomaž Gantar, ki trenutnega položaja Pivčeve ni želel komentirati. "Ona je že velikokrat povedala kaj, kar ni držalo," pa je dejal glede navedb, da naj bi uživala podporo predsednika vlade.

Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bodo na kongresu volili le novega predsednika ali predsednico, pa so se odločili, da bodo izvolili tudi tri nove podpredsednike. Po besedah Urha je namreč potrebno, da se stranka konsolidira, da bo taka, kot mora biti, da ne bo razklana. S
tem po njegovih ocenah niso izrekli nezaupnice aktualnim podpredsednikom, ki so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek, pač pa le omogočili, da bo lahko imel novi vodja stranke druge podpredsednike.

Pivčeva je napovedala vnovično kandidaturo za predsednico, medtem ko se Gantar za to ne bo potegoval.