Na koliko SMC-jevih poslancev lahko računa Janša? Foto: BoBo
Na koliko SMC-jevih poslancev lahko računa Janša? Foto: BoBo

Za SMC je to, po besedah predsednika Zdravka Počivalška, prednostna možnost: "Država ne potrebuje nadaljnjih mesecev brez operativne vlade in nove volitve politikom ne bodo olajšale dela. Konflikti in nasprotja se bodo le še poglobili." Predčasne volitve bodo, če pride do njih, zmaga osebnih interesov v politiki in poraz zmožnosti sprejemanja razumnih dogovorov, je prepričan.

Kot je po seji novinarjem pojasnil Počivalšek, je 25 članov sveta tak sklep podprlo, proti pa je bil poslanec Jani Möderndorfer.

V prihodnjih dneh bo vodstvo stranke nadaljevalo pogovore, ves čas pa tečejo tudi priprave na morebitne nove predčasne volitve.

Kadrovska kombinatorika

Že od začetka pogajanj o oblikovanju nove koalicije SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a je največ pritiskov zagotovo deležna stranka SMC. Strankinih 10 poslank in poslancev ima namreč pri oblikovanju nove koalicije veliko težo, a hkrati je že od začetka koalicijskih usklajevanj v zraku tudi neodgovorjeno vprašanje, koliko SMC-jevih glasov lahko Počivalšek dejansko zagotovi za nastanek nove koalicije, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Špekulacije o tem, koliko poslancev nasprotuje sodelovanju z morebitno vlado Janeza Janše, se vrtijo od enega do štirih poslancev. Poslanci SMC-ja s Počivalškom na čelu na vse pritiske odgovarjajo enako, in sicer, da so glede pogovorov o morebitni novi koaliciji enotni.

Počivalšek je tako kot drugi predsedniki za koalicijo zainteresiranih strank v ospredje postavil dolgotrajno oskrbo, skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu in zmanjšanje birokratskih ovir. Foto: BoBo
Počivalšek je tako kot drugi predsedniki za koalicijo zainteresiranih strank v ospredje postavil dolgotrajno oskrbo, skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu in zmanjšanje birokratskih ovir. Foto: BoBo

Počivalšek je tako kot drugi predsedniki za koalicijo zainteresiranih strank v ospredje postavil dolgotrajno oskrbo, skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu in zmanjšanje birokratskih ovir. In tu je seveda še razdelitev ministrskih mest ‒ čeprav vsi trdijo, da se o tem še ne pogovarjajo, je težko verjeti, da bi se pogovorom o tej temi potencialni partnerji že doslej lahko popolnoma izognili. Kakor koli, čas za prvi krog iskanja kandidata za predsednika vlade bo prihodnji teden potekel, kar pomeni, da bo po torkovih posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju jasno, ali bo on predlagal kandidata ali bosta pred odločitvijo o predčasnih volitvah v državnem zboru potekala še dva kroga iskanja mandatarja, je spomnila Mulčeva.

Janša meni, da pogajanja potekajo prepočasi

Stranka SDS, ki vodi pogovore o oblikovanju nove vlade, ki bi jo vodil Janez Janša, pa je danes na Twitterju zapisala, da pogajanja o novi večinski vladni koaliciji potekajo, a zadnje štiri dni prepočasi. Zato so zadnja dva dneva posvetili pripravam na volitve.

Dopisali so še, da se "na daljavo in prek medijskih objav resnih zadev ne da usklajevati".

Pogovori med strankami SDS, SMC, DeSUS in NSi so se začeli po tistem, ko je s premierskega položaja odstopil Marjan Šarec. V stranki DeSUS so v zadnjih dneh razkrili svoje zahteve, stranka SMC pa o pogajanjih torej že vse popoldne razpravlja na svetu stranke.