Zavod ni dovolj učinkovit pri postopku upokojitve, je lani ugotovilo Računsko sodišče in ZPIZ-u naložilo vrsto popravljalnih ukrepov. Foto: BoBo
Zavod ni dovolj učinkovit pri postopku upokojitve, je lani ugotovilo Računsko sodišče in ZPIZ-u naložilo vrsto popravljalnih ukrepov. Foto: BoBo
Marijan Papež, ZPIZ
Marijan Papež je prepričan, da so nekateri ukrepi, ki jih je predlagalo Računsko sodišče, neutemeljeni in neumestni, vendar mu je svet zavoda vseeno naložil, naj jih spoštuje - spoštovanje Računskega sodišča je namreč nujno. Foto: BoBo

Računsko sodišče je, kot je znano, lani opozorilo na vrsto nepravilnosti, ki se dogajajo na ZPIZ-u, a teh vodstvo zavoda po njihovih ocenah do zdaj še ni odpravilo zadovoljivo. Čeprav je generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež nekatere pripombe Računskega sodišča označil za neutemeljene in neumestne, je svet zavoda, ki ga vodi Anka Tominšek, soglašal, da je spoštovanje ugotovitev Računskega sodišča nujno.

Po ugotovitvi Računskega sodišča zavod kot upravljavec matične evidence zavarovancev ni izkazal namere, da v razumnem roku preneha s prakso, da manjkajoče podatke o plačah začne pridobivati šele ob upokojitvi upravičenca. Verjetnost, da bo zavezanec oziroma podjetje po več desetletjih še delovalo, je namreč precej manjša.

Papež: Včasih ni mogoče delati hitreje in učinkoviteje
Papež je na seji sveta dejal, da na zavodu podatke o zavarovancih intenzivno pridobivajo, vendar pa je dolžnost delodajalca, je še opozoril, da te podatke posreduje. Odkar je zavod tudi prekrškovni organ, se v zadnjih treh letih poznajo učinki, je še pojasnil generalni direktor zavoda in obenem zagotovil, da si kljub težavam s podjetji prizadevajo, da bi dobili vse podatke. "Zavod se zaveda, da moramo na določenih področjih pristopiti še hitreje in bolj učinkovito, vendar v danih razmerah včasih ni možno," je dodal.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm je v razpravi opozorila, da je nujna "ustrezna spoštljivost" do vloge Računskega sodišča. "Vsakemu koristi, če nekdo od strani pogleda na njegovo delo in ga opozori, če opazi napake," je prepričana. Izpostavila je, da po ugotovitvah Računskega sodišča 7,6 odstotka zavarovancev nima popolnih podatkov. "Ogromno delodajalcev gre v stečaj in izginejo. Ni varno, da čakamo na čas upokojitve in šele takrat zahtevamo od njih podatke," je dejala.

Smole: Zadeve je treba rešiti sistemsko
Dušan Rebolj
, prav tako predstavnik sindikatov, je ocenil, da je treba najprej sprejeti načrt, do kdaj bodo "zadeve vsaj približno sanirane". Potem pa je treba postaviti prednostne naloge, je dejal. Zavod se mora pri tem po njegovih besedah dogovoriti skupaj z ministrstvom za delo. Po besedah Jožeta Smoleta iz vrst delodajalcev pa je ključno vprašanje, ali "ta trenutek zadeva teče". "Sistem mora onemogočati, da podatki manjkajo," je menil. To je treba po njegovih besedah urediti s sistemskimi in ne ad hoc rešitvami.

Kot je znano, je Računsko sodišče v revizijskem poročilu decembra lani ocenilo, da bi bil zavod lahko učinkovitejši pri postopku upokojitve. Tudi v porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih zavoda pa je nekatere ukrepe ocenilo le kot delno zadovoljive ali celo nezadovoljive.