Mlajši ambasadorji Unicefa Slovenija so ob tem dnevu pripravili sporočilo odraslim in otrokom, v katerem odrasle med drugim pozivajo k razumevanju pravic otrok, ki zagotavljanju enako pozornost vsem otrokom, ter k poslušanju mnenj in idej otrok. Otrokom sporočajo, da so vsi drugačni, a imajo enake pravice. Foto: BoBo
Mlajši ambasadorji Unicefa Slovenija so ob tem dnevu pripravili sporočilo odraslim in otrokom, v katerem odrasle med drugim pozivajo k razumevanju pravic otrok, ki zagotavljanju enako pozornost vsem otrokom, ter k poslušanju mnenj in idej otrok. Otrokom sporočajo, da so vsi drugačni, a imajo enake pravice. Foto: BoBo
Otroci vse več časa preživijo za računalniki in sodelujejo tudi v družabnih omrežjih. Foto: EPA

20. november so Združeni narodi razglasili za svetovni dan otroka, saj je bila leta 1959 na ta dan sprejeta deklaracija o otrokovih pravicah, 20. novembra 1989 pa konvencija o otrokovih pravicah. Dan je torej povsod po svetu posvečen razpravam o izboljšanju varnosti, vključenosti in življenjskih okoliščin za najmlajše prebivalce človeškega sveta.

Dobri predpisi, slabša praksa
"Ugotavljamo, da je v Sloveniji področje otrokovih pravic s predpisi kar dobro urejeno, slabša pa je praksa njihovega uveljavljanja," pravijo v uradu varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik.

Na ministrstvu za zunanje zadeve ugotavljajo, da premnogi od slovenskih otrok trpijo revščino in zato tudi bolečo stigmo sovrstnikov. "Nesprejemljivo je nasilje nad otroki, posebno v okviru njihovih družin, ki naj bi jim nasprotno dajale varno zatočišče in spodbudo. Spomnimo, da novi družinski zakonik izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Preprečevati in kaznovati je treba primere spolnih zlorab otrok. Vsem otrokom je končno treba zagotoviti kakovostno poučevanje o njihovih pravicah," so dodali.

Slovenija ima sicer tudi svoj dan otroka, ki je vsak prvi ponedeljek v oktobru, ko so prireditve kar ves teden. Statistika kaže, da je bilo v začetku tega leta v naši državi 429.673 družin z otroki. Nekaj več kot 85.000 otrok, mlajših od 18 let, je edincev. V družinah z enim ali dvema otrokoma, mlajšima od 18 let, živi 80 odstotkov vseh otrok.

Povečuje se vpis v vrtce
Ker je Slovenija država z eno najvišjih stopenj zaposlenih mater v Evropi, je v vrtec vključenih 75 odstotkov otrok. Obiskovanje vrtca narašča s starostjo otrok: med najmlajšimi je takih, ki obiskujejo vrtec, 40 odstotkov, med štiriletniki in petletniki pa več kot 90 odstotkov. Zaradi večjega števila otrok se je v zadnjih šestih letih zelo povečalo število oddelkov (s 3.375 na 4.483). Hkrati s tem se je za več kot tretjino povečalo tudi število zaposlenih za nego in vzgojo.

Večina otrok obvlada računalnik in splet
Da zdajšnje generacije otrok resnično živijo precej drugačno otroštvo kot še pred nekaj leti, kažejo tudi raziskave. 94 odstotkov osnovnošolcev, starih 10 ali več let, ima dostop do računalnika v svojem gospodinjstvu. Večina, 71 odstotkov, jih računalnik uporablja vsak dan, najpogosteje za brskanje po spletu. Najbolj priljubljeni dejavnosti osnovnošolcev pri uporabi medmrežja sta igranje računalniških iger in prenašanje spletnih igric, filmov ali glasbe.

Po raziskavi Evropske unije Kids Online iz leta 2011 so slovenski osnovnošolci uvrščeni v sam vrh evropskih držav glede vključenosti v spletna družabna omrežja. Med otroki, starimi 9–12 let, uporablja družabna omrežja vsak drugi, kar je Slovenijo uvrstilo na sedmo mesto med 25. državami, pri nekoliko starejših otrocih (13–16 let) pa je Slovenija celo na drugem mestu (91 %), za Norveško (92 %).

Ker lahko na spletu pride tudi do različnih zlorab, strovnjaki starše pogosto opozarjajo, naj spremljajo, katere strani njihovi otroci obiskujejo, s kom si dopisujejo, in se z njimi čim več pogovarjajo o morebitnih nevarnostih.