Sindikat vzgoje in izobraževanja bo o tem, ali bo sprejel vladne predloge ali jih zavrnil, odločal popoldne. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat vzgoje in izobraževanja bo o tem, ali bo sprejel vladne predloge ali jih zavrnil, odločal popoldne. Foto: MMC RTV SLO
Grožnja z referendumom upada?

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je zatrdil, da bodo v nasprotnem primeru v ponedeljek v DZ vložili potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka zakonodajnega referenduma. Tako za sedaj še ostajajo stavkovni odbor, je dodal.

Sindikati se morajo do vladnega predloga še opredeliti
Odločitev bo začrtala tudi nadaljnje korake, saj bodo sindikati odločali o nadaljevanju stavke ali pa o njeni prekinitvi in začetku priprav na referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Ta je sicer že v obravnavi na odboru DZ-ja skupaj z vladnimi dopolnili, ki bodo nekatere ukrepe omilili.

V sredo le še izmenjava stališč
Obe strani naj bi se sestali predvidoma še v sredo, a naj bi takrat le še izmenjali stališča. Kljub temu pa vlada po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka upa "na dogovor do zadnjega", torej do četrtka. Takrat se bo namreč začela izredna seja DZ-ja z obravnavo zakona za uravnoteženje javnih financ po nujnem postopku.

Vladi pa se je že v ponedeljek uspelo dogovoriti z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. Njen predsednik Dušan Semolič je potrdil, da so se z vlado o vsebini varčevalnih ukrepov na področjih sociale, brezposelnih, bolniških nadomestil in tudi položaja upokojencev zelo intenzivno pogajali mesec dni in se jim je tudi uspelo dogovoriti o omilitvi nekaterih ukrepov, zato v ZSSS-ju ne bodo zahtevali referenduma - seveda pod pogojem, da bo vsebina dogovorov dejansko prišla v sprejeti zakon.

Grožnja z referendumom upada?