Učitelji v pismu upajo, da se bo našel način, da se obtožbe umaknejo in se dijakom omogoči mirno nadaljevanje šolanja. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Učitelji v pismu upajo, da se bo našel način, da se obtožbe umaknejo in se dijakom omogoči mirno nadaljevanje šolanja. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Dijaki so na začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi in zaradi "kršenja zakona o nalezljivih boleznih" polnoletni dijaki prejeli globe, mladoletni pa pozive na sodišče.

Varuh dijakovih pravic: Glas dijakov je bil mačehovsko utišan

Učitelji II. gimnazije Maribor so prepričani, da je takšno obravnavanje mladih nezaslišano, neodgovorno in nedostojno. "Ker so dijaki izčrpali vse druge možnosti zavzemanja za kakovostno izobraževanje, so se na neodzivnost ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec odzvali s protestom. Protest je potekal mirno, z zaščitnimi maskami in upoštevanjem medosebne razdalje. S svojim ravnanjem dijaki tako niso ogrožali javnega zdravja," so zapisali.

Menijo tudi, da je bil protest dijakov legitimen, ravnanje policije pa represivno in predstavlja kršitev temeljnih človekovih pravic. "Kot njihovi učitelji čutimo moralno in poklicno dolžnost, da jih javno podpremo, saj z lastno angažiranostjo želijo spremeniti težke razmere. K temu nas zavezuje tudi poslanstvo naše šole, da dijake spodbujamo k samoiniciativnosti, solidarnosti in samostojnosti," so dodali.

Pahor izrazil željo po ustavitvi postopka zoper mariborske dijake

Sviz: Dijaki so upoštevali vse omejitvene ukrepe

Do kaznovanja dijakov so kritični tudi v Svizu. "Ne le, da se slovenski dijakinje in dijaki šolajo na daljavo dlje, kot je omenjeno svetovno povprečje, ampak so se zato, ker so si – ob upoštevanju vseh omejitvenih ukrepov, ki jih narekuje epidemija – dovolili izraziti svoja stališča do nujne vrnitve v šole, prisiljeni soočati celo z globami in postopki pred sodiščem," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na novinarski konferenci v četrtek komentirala, da so to mladi odrasli in da verjame, da razumejo in sprejemajo odgovornost za svoja dejanja. "To je prvi korak v svet odraslosti," je povedala.

V sindikatu pa se ob teh njenih besedah sprašujejo, ali morda ministrica ni preveč izhajala iz sebe in svojega delovanja: "Imeti svoje mnenje, si ga upati tudi jasno izraziti in utemeljeno zagovarjati namreč ne more biti nujno nekaj slabega in kaznivega."

"Cena posledic epidemije covida-19, ki jo dijakinje in dijaki plačujejo že brez žuganja z globami ter sklicevanjem na odraslost in odgovornost – po navadi prav tistih, ki imajo s tem sami največje težave –, je sama po sebi previsoka," so še zapisali in pristojne pozvali, naj postopke opustijo.