Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Pogovor, za katerega so se dogovorili na začetku februarja, je potekal v okviru dveh izbirnih šolskih dejavnosti, Aktivno državljanstvo in Ambasadorji Evropskega parlamenta, so sporočili iz predsednikovega urada.

Sorodna novica Dijaki, ogorčeni zaradi prejetih glob, napovedujejo nove proteste

V "iskrenem pogovoru" so se dijaki s predsednikom države Borutom Pahorjem pogovarjali o pristojnostih in odgovornostih predsednika republike, aktualni domači in svetovni politiki ter o aktivnem državljanstvu mladih.

Pahor in dijaki so se v pogovoru dotaknili tudi glob in pozivov na sodišče, ki so jih nekateri dijaki prejeli zaradi udeležbe na mirnem shodu, na katerem so želeli izraziti svojo željo po vrnitvi v šolske klopi.

Pahor: Najti pravno podlago za ustavitev

Predsednik republike je dijakom pojasnil, da se v skladu s svojimi pristojnostmi ne sme vmešavati v odločitve samostojnih in neodvisnih institucij, vendar pa je izrazil željo, da bi – če je to mogoče – našli pravno podlago za ustavitev postopka in bi se na tak način pokazalo razumevanje za stisko mladih, hkrati pa to ne bi zmanjšalo pomena doslednega spoštovanja ukrepov, so navedli v uradu predsednika republike.

Prejeli so globe, napovedali upor proti "ustrahovanju"

Sorodna novica Pobuda na ustavnem sodišču: Ali je prepoved zbiranja ljudi neustavna?

Nekateri mariborski dijaki, ki so na začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so v preteklih dneh prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu "ustrahovanju".

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v povezavi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, poslali po pošti petim osebam plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.