V Svizu opozarjajo, da država za šolstvo še zmeraj nameni manj denarja, kot je povprečje v državah OECD-ja. Foto: Pixabay
V Svizu opozarjajo, da država za šolstvo še zmeraj nameni manj denarja, kot je povprečje v državah OECD-ja. Foto: Pixabay

Predsednica Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Jelka Velički je na novinarski konferenci poudarila, da letošnji svetovni dan učiteljev poteka pod geslom Cenimo delo učiteljic in učiteljev in izboljšajmo njihov položaj.

Opozorila je, da se po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Slovenija postavlja ob bok Madžarski, Italiji in Latviji, ki za izobraževanje namenjajo manj kot osem odstotkov javnih izdatkov, medtem ko je povprečje v državah OECD-ja čez 11 odstotkov.

Tudi plače slovenskih učiteljev na vseh ravneh izobraževanja ostajajo pod povprečjem njihovih kolegov v državah OECD-ja, je izpostavila. Dodala je, da bi morala slovenska politika razmisliti o svarilih OECD-ja, ki sporočajo, da je za spodbujanje rasti in kakovostnejše življenje vseh državljanov treba nujno priznati pomembno vlogo izobraževanja na vseh ravneh, od vrtcev do univerze, in povečati vlaganja vanj.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je spomnil na eno ključnih priporočil Unesca, da morajo biti učiteljske organizacije, sindikati ali strokovne organizacije enakopraven partner pri oblikovanju šolske politike. A v zadnjem obdobju se po njegovih besedah dogaja, da država tega ne zaznava. Vlado je zato pozval, da učiteljem končno izreče priznanje za trud, ki ga vlagajo v izobraževanje in vzgojo mladih.

Pred sredinim svetovnim dnevom učiteljev so nocoj podelili državne nagrade v šolstvu, in sicer pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke. Slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor je izpostavil, da je učiteljstvo zelo odgovoren poklic, ki ima posebno mesto v družbi in ga družba mora na ta način tudi razumeti in spoštovati.


Nagrade za življenjsko delo so prejeli Breda Forjanič za področje vrtcev, Slavko Gaber, Rajko Šugman in Sonja Pečjak za področje visokega šolstva ter Olga Rupnik Krže za področje izobraževanja otrok s posebnimi potrebami.


Nagrade za izjemne dosežke so prejeli Helena Fojkar Zupančič za področju glasbenega šolstva, Osnovna šola Bistrica ob Sotli in Javni zavod Park Škocjanske jame za področje osnovnega šolstva, Črtomir Frelih in Darjo Felda za področje visokega šolstva ter Marko Strle za področje izobraževanja otrok s posebnimi potrebami.


Nagrade podeljuje odbor za podeljevanje nagrad na področju šolstva, ki ga imenuje vlada na predlog šolskega ministra. Nagrade lahko prejmejo posamezniki, skupina, zavod ali druga organizacija za izjemen dosežek v vzgoji in izobraževanju. Od leta 1966 do leta 1994 smo jo poznali kot Žagarjevo nagrado. Letošnje nagrajenke in nagrajenci se pridružujejo več kot 230 posameznicam in posameznikom, ki so prejeli nagrado na področju šolstva od leta 1994, ko se nagrada podeljuje pod tem imenom.