Ustavno sodišče bo pritožbo koalicije Za otroke gre obravnavalo v sredo Foto: BoBo
Ustavno sodišče bo pritožbo koalicije Za otroke gre obravnavalo v sredo Foto: BoBo

Po sprejetju novele zakona o zakonski zvezi, ki izenačuje pravice istospolnih in raznospolnih parov, je koalicija Za otroke gre začela zbirati podpise za zakonodajni referendum o noveli zakona. Državni zbor je s sklepom ustavil zbiranje podpisov zanj, saj je presodil, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, o katerem po ustavi ni dopustno odločanje na referendumu.

Koalicija Za otroke gre pa je zoper sklep državnega zbora vložila pritožbo, saj menijo, da novela zakona o zakonski zvezi ni tisti zakon, ki odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic. Po mnenju koalicije se ugotovitev ustavnega sodišča o protiustavnosti, kar zadeva dedne pravice za istospolne pare, ne nanaša na omenjeno novelo.

V koaliciji Za otroke gre so zato prepričani, da bi tovrstno protiustavnost lahko rešili s spremembo dedne zakonodaje ali pa z uveljavitvijo zakona o registraciji istospolnih partnerskih zvez. Tako je Aleš Primc, predstavnik koalicije, že dejal, da zakonska zveza moža in žene ni nikoli bila opredeljena kot protiustavna.

Koalicijo Za otroke gre je v noveli zakona o zakonski zvezi, ki povsem izenačuje zakonsko zvezo ne glede na spol partnerjev, najbolj zmotila pravica do posvojitve otrok, saj se sklicujejo, da bi pri posvojitvi najprej morali upoštevati pravice otrok, in ne odraslih.