Aleš Primc in Metka Zevnik pričakujeta, da bo ustavno sodišče ugotovilo, da zakonska zveze žene in moža ni protiustavna. Foto: BoBo
Aleš Primc in Metka Zevnik pričakujeta, da bo ustavno sodišče ugotovilo, da zakonska zveze žene in moža ni protiustavna. Foto: BoBo
Bo Ustavno sodišče dopustilo referendum?
Koalicija "Za otroke gre!" je vložila ustavno pritožbo

Koalicija Za otroke gre se je zaradi sklepa DZ-ja, da ne bo razpisal referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, v četrtek zvečer pritožila na ustavno sodišče. Kot sta povedala vodji koaliciji Aleš Primc in Metka Zevnik, ustavna pritožba obsega 17 strani, v njej pa so po besedah Zevnikove navedli postopkovne neustavnosti in nezakonitosti, med drugim protiustavnost novele zakona o družinskih razmerjih, ki po njihovem mnenju ne odpravlja protiustavnosti na področju človekovih pravic in drugih svoboščin. Hkrati pa je prišlo tudi do posega v pravico referendumskega odločanja.

"Tudi sam se strinjam, da referendum o človekovih pravicah ni dopusten. Vendar v zakonu o zakonskih zvezah ni bila ugotovljena nobenega protiustavnost ali kršenje človekovih pravic. Zakonska zveza žene in moža ni bila nikoli ugotovljena kot kršitev človekovih pravic," je dejal Primc, ki je tudi komentiral nedavne izjave društva psihologov, v kateri so med drugim zapisali: "Vsakdanje življenje kaže, da v mnogih t. i. "pravih" družinah prihaja do zlorabe otrok, da pa je v nepopolnih in enospolnih lahko njihovo življenje lepo in prijazno."

"To niso strokovna stališča, to so ideološka stališča, ki jih nekateri skušajo vsiliti prek strokovnih združenj tudi državnim inštitucijam, centrom za socialno delo …, " je dejal Primc, ki ni želel razkriti, kdo jim je pomagal pri pisanju ustavne pritožbe. Šlo naj bi za skupino desetih pravnikov, ki so delovali "pro bono", ker podpirajo prizadevanja koalicije Za otroke gre.

"Naši pravniki imajo nekoliko homolobifobije. Bojijo se homoseksualnega lobija in se zato nočejo izpostavljati. Ta lobi je, kot veste, zelo maščevalen in zelo grobo napade mnoge ljudi, tudi najbolj znane svetovne obraze, ki se izpostavijo v nasprotju z njihovimi interesi," je še pojasnil Primc.

Patria ima prednost pred referendumom
Po poročanju Radia Slovenija so na ustavnem sodišču poudarili, da imajo prednost pred odločanjem o referendumu pritožbe v primeru Patria, s katerimi se zdaj ukvarjajo ustavni sodniki.

Bo Ustavno sodišče dopustilo referendum?
Koalicija "Za otroke gre!" je vložila ustavno pritožbo