Bo del poslancev interpeliral le minisatra ali morda celo vlado? Tako namreč pravijo v SLS-u. Foto: MMC RTV SLO
Bo del poslancev interpeliral le minisatra ali morda celo vlado? Tako namreč pravijo v SLS-u. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS-a meni, da je SD z vloženo interpelacijo kršil dogovor predsednikov strank na sestanku s predsednikom republike. Foto: Twitter; SDS
Rihard Braniselj
Vodja poslancev DL-ja Rihard Braniselj je dejal, da so presenečeni nad tako potezo predlagateljev interpelacije. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na interpelacijo ministra Turka

Po mnenju Jožeta Tanka je interpelacija korak, ki ne kaže na voljo opozicije do spoštovanja dogovora pri predsedniku republike, kjer so se predsedniki parlamentarnih strank dogovorili za sodelovanje pri sprejemu Hrvaške v EU, reformi trga dela in spremembah referendumske zakonodaje. Z interpelacijo pa je SD po mnenju Tanka storil "pobalinsko dejanje, usmerjeno ne le v slabitev vlade, temveč v slabitev položaja Republike Slovenije".


Tanko meni, da interpelacija ni akt, s katerim bi se naredilo kaj dobrega za državo, temveč pomeni dodatno slabitev v ključnih trenutkih, ko bi "morali narediti vse, da izidemo iz te nezavidljive situacije". Ob tem Tanko meni, da tovrstni koraki pomenijo "zavlačevanje negotovega stanja", po njegovih besedah bi namreč morala opozicija, če namerava sprožiti kakršne koli postopke, poseči po sprožitvi postopka za zamenjavo predsednika vlade, za kar imajo stranke, ki niso v koaliciji, zadostno večino. Tanko je ob tem izrazil upanje, da imajo stranke, ki niso v koaliciji, "toliko modrosti, da bodo sposobne potegniti racionalno potezo, ki bi bila dobra za državo".

Podporo interpelaciji zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka so doslej napovedali v DeSUS-u in PS-ju.

DL: Največja težava je Janša
Na drugi strani pa interpelacije poleg SDS-a in NSi-ja ne bodo podprli niti poslanci SLS-a in DL-ja. Vodja poslancev DL-ja Rihard Braniselj je dejal, da so presenečeni nad tako potezo predlagateljev interpelacije. Po njegovem mnenju je največja težava te vlade premier Janez Janša. V SLS-u pa pravijo, da bodo podprli vse poteze, ki bi vodile do predčasnih volitev, vendar interpelacija ministra po njihovem mnenju ne vodi do tega cilja.

PS: Prava pot je konstruktivna nezaupnica
Poslanska skupina PS-ja podpisov k interpelaciji ne bo prispevala, jo bodo pa podprli, če bo ta sploh vložena, je povedal vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer. "Ne samo da minister za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žiga Turk ne opravlja svojega dela, temveč bi bilo bolje, da ga niti ne bi začel opravljati," pravi. Sicer pa v PS-ju menijo, da interpelacija ne rešuje političnega položaja, temveč da je prava pot le konstruktivna nezaupnica.

NSi: Z interpelacijo bo šlo veliko časa v nič
V NSi-ju, ki je še edina koalicijska stranka, ki z SDS-om vztraja v vladi, pričakovano interpelacije ne podpirajo. Za rušenje vlade po besedah vodje poslanske skupine Mateja Tonina obstajajo tudi bolj produktivne možnosti, saj bi interpelacija vzela ogromno časa, koristila pa ne bi ničemur. Tudi on meni, da je konstruktivna nezaupnica veliko boljša možnost, če želijo opozicija in posamezne stranke vlado zamenjati. S preizkušanjem podpore pri interpelaciji bi "šlo veliko časa v nič".

Žveglič (SLS): Če bi mislili resno, bi interpelirali celotno vlado
V imenu SLS-a pa se je na vložitev interpelacije odzval poslanec Roman Žveglič: "Če SD misli resno s čimprejšnjo razrešitvijo vladne krize, naj vloži interpelacijo proti celotni vladi in pri samem glasovanju je treba imeti tudi ime novega mandatarja. To bi bilo smiselno." SD po njegovem mnenju ob vložitvi interpelacije posameznega ministra govori, kot da si želi čimprejšnjih volitev, dela pa tako, kot da bi si želel, da ta vlada ostane do konca mandata.

Odzivi na interpelacijo ministra Turka