Stranka DeSUS bo v petek zapustila vlado. Foto: BoBo
Stranka DeSUS bo v petek zapustila vlado. Foto: BoBo
Žiga Turk
SD bo vložil interpelacijo proti "superministru" Žigi Turku. Foto: BoBo
Pravne dileme ob politični krizi
Čaka nas politično pester teden
Stranke bodo naredile vse za izpeljavo projektov
SD bi najraje predčasne volitve
Cerar za zdaj ni sprejel mandatarstva

Iskanje novega mandatarja, ki naj bi zamenjal zdajšnjega premierja Janeza Janšo, je bilo pretekli teden neuspešno. Opozicija je skušala prepričati Mira Cerarja, da bi postal kandidat za novega mandatarja, kar pa je Cerar po sestanku s poslansko skupino PS-ja zavrnil.

Cerarju se je sicer zdela ideja o projektni vladi dobra, "posebej za prehodno obdobje, ki je zelo težavno". Toda presodil je, da za projektno vlado trenutno ni dovolj široke podpore. Cerarju so podporo namreč napovedali v PS-ju, DL-ju in DeSUS-ju, v SD-ju se še niso dokončno izrekli, v SLS-ju pa so se odločili, da bodo delovali v opoziciji.

Bistvenega premika pri reševanju politične krize ni bilo niti na sestanku predstavnikov parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Dogovorili so se, da se bodo zavzeli za pravočasno ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju, da si bodo prizadevali za uskladitev in sprejem sprememb referendumske ureditve ter da se bodo zavzeli za sprejem reforme trga dela.

DeSUS se bo poslovil v petek
Ministra in državna sekretarja stranke DeSUS naj bi odstopno izjavo podali v petek. Vodstvu stranke pa je svet stranke dal tudi polna pooblastila za sodelovanje pri oblikovanju konstruktivne nezaupnice vladi in oblikovanju rešitve za izhod iz politične krize.

Generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič je izjavo o odstopu z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade že podal 24. januarja. V petek pa bodo skladno s sklepom sveta stranke odstopne izjave podali še predsednik DeSUS-a in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

Interpelacija zoper superministra
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je za začetek prihodnjega tedna napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Po Lukšičevih besedah so se za interpelacijo odločili, ker se pod Turkovim ministrovanjem dogajajo razgrajevanje javnega šolstva, razgrajevanje pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanje športa in zanemarjanje kulture. Še pred vložitvijo interpelacije pa bodo v SD-ju skušali dobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru.

Pravne dileme ob politični krizi
Čaka nas politično pester teden
Stranke bodo naredile vse za izpeljavo projektov
SD bi najraje predčasne volitve
Cerar za zdaj ni sprejel mandatarstva