Tanko meni, da dvig DDV-ja ne bi rešil položaja v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tanko meni, da dvig DDV-ja ne bi rešil položaja v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Matej Tonin
Tonin (NSi) je prepričan, da bi vlada izbrala lažjo pot, če bi obstajala, vendar "te ni". Foto: BoBo

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank SDS, DL, DeSUS, SLS in NSi so na novinarski konferenci spregovorili o rebalansu proračuna in zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Tanko: Upokojitveni pogoji bodo še predmet pogajanj
Jože Tanko
(SDS) je pojasnil, da je bil postopek sprejemanja varčevalnih ukrepov težak, vendar se je med pogajanji pristop sindikatov spremenil oz. je prišlo do zavedanja resnosti položaja, zato pričakuje, da bo vladi s sindikati javnega sektorja uspelo doseči dogovor o ukrepih.

Dejal je, da se tako kot v vseh sistemih tudi v javnem sektorju pojavlja balast. Koalicija si je po njegovih besedah postavila cilj, da najprej opravi s tem balastom, opozicija pa je predlagala dvig DDV-ja, kar bi, tako Tanko, prizadelo vse državljane in hkrati zakrilo razmere v javnem sektorju.

Glede sprememb na področju upokojevanja, predvidenih v zakonu o javnih financah, je Tanko povedal le, da bodo ta še predmet pogajanj s sindikati.

Braniselj: Vlada se zaveda odgovornosti
Rihard Braniselj
(DL) je dejal, da se vlada zaveda svoje odgovornosti in da si je izbrala koncept, za katerega koalicija misli, da je primeren. Prepričan je, da bi bili ukrepi, ki jih sprejemamo danes, milejši, če bi se določene poteze potegnile že v preteklosti.

"Če ukrepi ne bodo sprejeti, se bojimo, da bo ogrožena socialna država," je zatrdil in dodal, da trenutno živimo na ravni, ki je nobena izmed državnih blagajn ne more več financirati.

Prevc: Predlogov opozicije, razen dviga davkov, ni bilo
Mihael Prevc
(SLS) meni, da je zakon o uravnoteženju javnih financ unikum, saj se Slovenija v tako težkem gospodarskem položaju po njegovem še ni znašla. Zatrdil je, da so pri sprejemanju ukrepov ubrali progresivni pristop, saj bodo ukrepi v največji možni meri zaobšli tiste z najnižjimi dohodki.

Poudaril je, da je koalicija na odboru za finance dobro prisluhnila predlogom opozicije, ki pa jih, razen dviga davkov, ni bilo.

Marjana Kotnik Poropat: Nujno je ukrepati takoj
Marjana Kotnik Poropat
(DeSUS) je poudarila, da v stranki ugotavljajo, da je Slovenija v težkem položaju, zato je nujno ukrepati takoj. Po njenih besedah se v DeSUS-u zavedajo, da so bili nekateri predlogi vlade v prvi fazi neuravnoteženi, zato so si v stranki prizadevali za njihovo popravo, pri čemer so bili uspešni.

Dodala je še, da bo v prihodnje treba varčevalne ukrepe podprepiti z ukrepi na prihodkovni strani proračuna, pri čemer je izpostavila predvsem omejitev sive ekonomije.

Tonin: Uravnoteženje javnih financ je pogoj za povečanje prihodkov
Matej Tonin
(NSi) je prepričan, da bi vlada izbrala lažjo pot, če bi obstajala, vendar "te ni". Na očitke, da vlada ne predlaga ukrepov za povečanje prihodkov v proračun, je odgovoril, da je uravnoteženje javnih financ prvi pogoj za povečanje prihodkov, saj je zaradi neurejenih javnih financ denar za Slovenijo in za naše banke dražji, s tem pa so dražja tudi posojila za podjetja.

Pojasnil je še, da je dogovor vlade s sindikati nujen, saj bi nas vsak drug scenarij peljal v javnofinančni zlom.