Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na novinarski konferenci komentiral aktualno notranjepolitično dogajanje. Foto: MMC RTV SLO
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na novinarski konferenci komentiral aktualno notranjepolitično dogajanje. Foto: MMC RTV SLO

Pravna država je z glasovanjem o zaupnici Katarini Kresal ne samo na praktični, ampak tudi na deklarativni ravni postala arhaični pojem. V bistvu je to stvar, ki se je umaknila v zgodovino.

Katarina Kresal in Borut Pahor
"Če bi vlada in predsednik vlade znala sama vrednotiti podatke in trende, če bi bila ta vlada samokritična, potem bi že zdavnaj odstopila in bi omogočila izpeljavo predčasnih volitev ter oblikovanje nove politične večine, ki bi se dejansko lotila prenakopičenih težav," meni Jože Tanko. Foto: BoBo

LDS ščitenje korupcije vnaša v vladno koalicijo. Če se je to do zdaj slutilo, ker se je LDS liberalno, deklarativno in verbalno skliceval na pravno državo, je to zdaj postalo dejstvo.

"Prihaja obdobje pomembnih odločitev - v stranki SDS bomo glasovali proti vsem napovedanim glasovanjem, in sicer proti ministrom, predsedniku državnega zbora in rebalansu," je novinarjem povedal Jože Tanko. V stranki so namreč prepričani, da "gre le za kupovanje časa, ki pa ničesar ne odpravi, ne rešuje, ampak se agonija države samo podaljšuje". Končevanje mandata pa bo po Tankovih besedah slonelo na "politični trgovini, ki vedno prinese močne deviacije in celo nezakonitosti, in ne na vsebini, kot bi to moralo biti".

Na gospodarsko-ekonomskem področju so po mnenju Tanka primerjalni podatki in tudi drugi kazalci "izredno slabi, če jih primerjamo s predhodnimi vladami ali mednarodnim okoljem". "To pomeni, da je ta vlada izjemno neučinkovita, pravzaprav nekonkurenčna. To pomeni, da je francosko-nemški vlak dokončno odpeljal," še dodaja.

Tudi podpora vladi je po njegovih besedah v tem obdobju nizka, celo najnižja v zgodovini države in tudi "ni primerljiva s podporo nobeni vladi kjer koli drugod". Tanko še meni, da se ob tem povečuje "razkorak med ambicijami in načrti vse slabotnejšega predsednika vlade ter političnim in javnim soglasjem za te njegove ambicije".

"Podpora Kresalovi kaže politični in etični profil vlade"
Tanko je kritično ocenil tudi dogajanje v povezavi s predsednico stranke LDS Katarino Kresal. "Predsednik vlade se je osmešil, ko je ostro zavrnil odstop Kresalove v trenutku, ko je Računsko sodišče izdalo negativno mnenje glede Nacionalnega preiskovalnega urada," je prepričan Tanko, s svojim "hitrim ravnanjem pa je izvajal tudi pritisk na protikorupcijsko komisijo", ki pa "mnenja ni spremenila". "To ni modro dejanje katerega koli predsednika vlade," je še dodal.

"Absolutna podpora Kresalovi obelodanja politični in etični profil koalicijske liberalne demokracije in s tem tudi politični in etični profil vlade," pa je poslanec SDS-a komentiral podporo Katarini Kresal v stranki LDS, saj taka odločitev kaže na "bistvo delovanja, ki bo v privilegiranju in zaščiti ozkega kroga oseb, ki si lahko dovolijo vse, in to sporočilo sveta liberalne demokracije je slabo za državljane in za politiko". Kresalovo pa je Tanko označil kot "glavnega kadrovnika vlade".

"Žal tudi tisti, na primer Blaž Kavčič, ki so na glas poročali, da bodo predlagali razrešitev Katarine Kresal, niso zmogli glasu proti," je še povedal Tanko in dodal, da ob tem težko obide izjavo Blaža Kavčiča, ko je dejal, da je NPU sicer pomemben eksces, a ni niti prvi niti zadnji niti največji. Tanko je namreč prepričan, da gre za izjavo, ki zasluži posebno pozornost državljanov, politikov, predsednika vlade in predvsem organov pregona.

LDS Tanku: Glej, kdo se oglaša
Na Tankove besede so se odzvali v LDS-u, kjer pravijo, da je "Tanko zadnji, ki lahko govori o standardu obnašanja v politiki", saj so predsednik in drugi vidni člani SDS-a po mnenju slovenskega, avstrijskega in finskega tožilstva vpleteni "v kriminalno orožarsko korupcijsko afero mednarodnih razsežnosti". Katarina Kresal pa je po njihovih besedah "za razliko od predstavnikov SDS-a, ki iz dneva v dan blatijo institucije pravne države, ki jih preiskujejo", ob izraženem dvomu teh institucij o pravilnosti njenega ravnanja nemudoma, brez polemiziranja z njimi odstopila z mesta ministrice.

"NPU - zgodilo se ni nič"
Postopki v povezavi z NPU-jem še vedno stojijo in policija ta primer obravnava na skoraj najnižji mogoči policijski ravni, pojasnjuje Tanko. Na to so v SDS-u z dopisom generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju, generalnemu direktorju policije Janku Goršku in ministru za pravosodje Alešu Zalarju že opozorili, vendar niso "dobili nobenega odgovora in se ni zgodilo nič, čeprav je ugotovljeno, da dejanje ustreza definiciji korupcije".

"Žal preiskovalni in sodni postopki v primerih, ko so sumi skonstruirani in prirejeni, tečejo mnogo hitreje," je dodal Tanko. Borut Pahor pa je po njegovem mnenju "ponovno dokazal, da je za ohranitev lastnega položaja pripravljen zaščititi tiste, ki ravnajo sporno ali celo na nezakonit klientalistično-koruptiven način šarijo po državnem proračunu in poslih družb in ustanov, katerih država je večinski lastnik".

SDS opozarja na sporne javne razpise
Tanko je izpostavil še zadnja dva primera javnih razpisov, ko "so stvari vnaprej dogovorjene in ko je ravni razpis samo postopek, s katerim se legalizira predhodne dogovore". Kot pojasnjuje poslanec, je na enega izmed teh razpisov opozoril predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič - gre za primer izbora slovenskega arbitra na arbitražnem sodišču. Kot drugi primer pa je Tanko navedel še razpis Darsa za cestninjenje tovornih vozil v prostem prometnem toku.

"S takimi hipotekami obremenjena Pahorjeva vlada sanjari o reformah, intervencijskih ukrepih, predlagala je rebalans, v katerem so bistveno zmanjšanje investicije, ki so glavno gibalo razvoja in rasti," je povedal Tanko. Rebalans namreč po njegovih besedah ohranja tisto, kar zavira razvoj, zmanjšano pa je tisto, kar bi razvoj zagnalo.

Pravna država je z glasovanjem o zaupnici Katarini Kresal ne samo na praktični, ampak tudi na deklarativni ravni postala arhaični pojem. V bistvu je to stvar, ki se je umaknila v zgodovino.

LDS ščitenje korupcije vnaša v vladno koalicijo. Če se je to do zdaj slutilo, ker se je LDS liberalno, deklarativno in verbalno skliceval na pravno državo, je to zdaj postalo dejstvo.