Katarina Kresal je z mesta ministrice nepreklicno odstopila zaradi mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Foto: BoBo
Katarina Kresal je z mesta ministrice nepreklicno odstopila zaradi mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Foto: BoBo
LDS
Kresalova je prišla po zaupnico sveta LDS-a in jo dobila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kresalova dobila soglasno podporo v stranki

"Zaupanje je za mene temelj vsakega dobrega sodelovanja, tudi v stranki, da kolegi zaupajo meni in da jaz lahko zaupam njim, da verjamejo temu, kar govorim, in temu, kar delam, zato sem predlagala, da se svet stranke, ki je najvišji organ med dvema kongresoma, izreče o tem, ali me še podpira," je po seji povedala Kresalova, ki je z razpletom seje zadovoljna.

Ta dogodek je po njenem mnenju dobra osnova za delo LDS-a v prihodnje. "Ljudje imajo pomisleke o tem, na katero politiko naj stavijo, in v tej zgodbi bo LDS stavil na vrednote, v katerih vedno dela: pravna država, človekove pravice, učinkovito gospodarstvo in načelnost," je zatrdila.

Kresalova bo tožila protikorupcijsko komisijo
Katarina Kresal je razkrila, da se tudi institucije, kot sta Računsko sodišče in protikorupcijska komisija, lahko motita, zato bo prek sodnega postopka vložila tožbo zoper protikorupcijsko komisijo in pred sodiščem poskušala izpodbijati mnenje komisije.

Podpora sveta soglasna
Glavna točka dnevnega reda seje stranke je bila zaupnica predsednici stranke Katarini Kresal. Vidnejši člani stranke so pred sejo sveta stranke zatrdili, da nekdanjo ministrico za notranje zadeve podpirajo.

Anton Andrelič je po seji povedal, da je v razpravi sodelovalo približno 30 razpravljavcev, ob koncu pa se je izoblikovalo mnenje, in sicer "tisti, ki so odločali, so soglasno glasovali za podporo predsednici - proti ni bilo nobenega glasu".

"Kresalova podpira neoliberalne elite"
Blaž Kavčič
, ki je predčasno zapustil sejo zaradi obveznosti, je povedal, da je na seji argumentirano pojasnil svoje negativno mnenje do predsedovanja Katarine Kresal. Prav tako je prepričan, da negativno mnenje protikorupcijske komisije in Računskega sodišča glede ravnanja katerega koli predsednika stranke nima dobrega vpliva na stranko, kar se po njegovem prepričanju lahko izkaže na volitvah. Poudaril je, da bi se stranka morala oddaljiti od neoliberalizma, ki ga "verodostojno" zastopa Kresalova, saj je po njegovem mnenju delovanje neoliberalnih struktur elit v Sloveniji "bistveni razvojni problem v državi".

Sam se zavzema za tržno-socialni oz. socialno-liberalni sistem in na razvoju te "nove paradigme" deluje skupina njegovih somišljenikov. Upa, da bo gibanje, ki ga vodi, kdaj preraslo v stranko ali pa da bo njegove ideje prevzel LDS.

Kot je povedal Kavčič, naj bi Kresalova svetu stranke predstavila celotno poslovanje ministrstva za notranje zadeve v času, ko ga je vodila, kar se je zdelo Kavčiču zelo nenavadno.

Vidnejši člani izrazili podporo Kresalovi že pred sejo
Poslanec LDS-a Ljubo Germič, ki je eden izmed mogočih kandidatov za predsednika DZ-ja, je pojasnil, da se bo o podpori Kresalovi izrekel, ko bo slišal njene argumente.

Namesto Kresalove Zalar?
Novinarji so ministra za pravosodje Aleša Zalarja še povprašali, ali bi bil pripravljen prevzeti notranje ministrstvo, ta pa je odgovoril, da bi, "če bi to bila želja premierja Boruta Pahorja".

Kresalova odstopila zaradi mnenja protikorupcijske komisije
Katarina Kresal je z mesta ministrice nepreklicno odstopila zaradi mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je Računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje.

Ožje vodstvo ji je že pred sejo zaupalo
Na svetu stranke je iskala podporo, ki ji jo je ožje vodstvo že prej napovedalo. Zadnji dogodki v LDS-u pa po mnenju Blaža Kavčiča še krepijo občutek o "zlitosti LDS-a z vplivom elit v Sloveniji".

V LDS-u so prepričani, tako je Anderlič dejal ob odstopu Kresalove, da njena poteza "prihodnosti LDS-a ne bo zamajala".

Kresalova dobila soglasno podporo v stranki