V stranki LDS Katarino Kresal podpirajo. Foto:
V stranki LDS Katarino Kresal podpirajo. Foto:

Če pa sprašujete po menjavi vodstva ... recimo, da te želje nikomur ne bomo izpolnili.

Aleš Gulič
LDS
Kresalovo bo podporo "iskala" na naslednjem svetu stranke. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

NPU je sicer pomemben eksces, a ni niti prvi, niti zadnji, niti največji. Razviden pa je vzorec predstave elit o samopostrežbi z davkoplačevalskim denarjem.

Blaž Kavčič
Katarina Kresal
Katarina Kresal - uradno ministrica za notranje zadeve do seje državnega zbora. Foto: BoBo

Katarina Kresal je v sredo dokončno odstopila z mesta notranje ministrice. Zatrdila je, da se ne bo vrnila v klopi državega zbora, torej Anton Anderlič ostaja poslanec. Nekdanja ministrica se bo zaposlila v stranki LDS, ob potrditvi odstopa pa je napovedala tudi, da bo šla po zaupnico na svet stranke.

Za komentar o njenem odstopu in morebitni izraženi (ne)podpori smo na MMC-ju povprašali podpredsednico stranke Zdenko Cerar, predsednika SP-ja Blaža Kavčiča, člana izvršnega odbora Aleša Guliča in evropskega poslanca Jelka Kacina.

Odgovorov podpredsednika in predsednika MDL-ja Boruta Cinka in poslancev stranke LDS v državnem zboru nismo prejeli.


Cerarjeva: LDS se zavzema za spoštovanje pravne države
"Odstop Katarine Kresal je pravilna in načelna poteza," odgovarja Zdenka Cerar, ki meni, da je poteza Kresalove v skladu z delovanjem stranke, ta pa "se skupaj s predsednico ves čas zavzema za spoštovanje pravne države". Cerarjeva je sicer prepričana, da je časa dovolj, da se organi LDS-a "v miru sestanejo, pogovorijo in pretehtajo vsa dejstva".

Kavčič: NPU je pomemben eksces, ni pa prvi
Odstop kot logično potezo v nastalem položaju razume tudi Blaž Kavčič. "Moj odnos do predsedovanja Katarine Kresal sem pokazal s tem, da sem nastopil kot predsedniški kandidat in v svojem programskem govoru tudi opredelil predlog drugačne usmeritve stranke LDS," nadaljuje in dodaja, da je "NPU sicer pomemben eksces, a ni niti prvi, niti zadnji, niti največji".

Po njegovih besedah pa je razviden vzorec "predstave elit o samopostrežbi z davkoplačevalskim denarjem". Zatrjuje, da take usmeritve ne podpira, in meni, da je nadaljnje predsedovanje Katarine Kresal za stranko LDS slabo. Kavčič prav tako ni optimist glede možnosti sprememb v LDS-u na kratek rok.

Gulič: Kresalovi zaupam
"Katarina Kresal je storila tisto, kar se spodobi in je prav," meni Aleš Gulič in dodaja, da ji "vsekakor" zaupa. Prepričan je, da bo stranka LDS delovala kot doslej, tudi "predsedničin odstop je v skladu z načeli in ostajanje v koaliciji je v skladu z zavezo, ki smo jo dali ob začetku mandata". "Spremembe so vsak dan, vendar ne v načelih in programu," pojasnjuje Gulič.

"Če pa sprašujete po menjavi vodstva ... recimo, da te želje nikomur ne bomo izpolnili," še sklene Gulič, sicer tudi direktor Urada za verske skupnosti.

Kacin: Svoj ugled je Kresalova še utrdila
Do odstopa Kresalove se je opredelil tudi Jelko Kacin, ki je povedal, da je "ministrica Katarina Kresal z ustanovitvijo NPU-ja preko vlade uresničila svojo pomembno pobudo v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji, vključeno tudi v koalicijsko pogodbo, za katero je stal tudi nekdanji DS Goran Klemenčič".

Nadalje je še dodal, kar je "bilo pojasnjeno že ob interpelaciji" - "da so prihodnji uporabniki (Policija) izbirali in izbrali lokacijo, Računsko sodišče in Ministrstvo za finance pa sta z mnenjem svetovali MNZ-ju način pridobitve izbranih prostorov". Kacin zatrjuje, da javnost ne razume, da izbor stavbe pravzaprav ni sporen, očitki gredo le na opremo objekta.

"Ob sedanjem očitnem sprenevedanju več institucij je odstop in njen odhod iz vlade načelna odločitev, ki jo v celoti sprejemam in pozdravljam," je še povedal evropski poslanec, ki meni, da je Kresalova sprejela politično odgovornost, ker je "MNZ pri sklenitvi pogodbe upoštevalo mnenja drugih institucij, ki zdaj za javnost moralizirajo ali molčijo".

"Svoj ugled in položaj znotraj stranke je po mojem mnenju še utrdila," je sklenil Jelko Kacin.

Sledijo predčasne volitve?
Funkcija bo Katarini Kresal prenehala, ko se bodo z njenim odstopom seznanili tudi poslanci, kar naj bi bilo še ta mesec. Takrat bo praznih kar pet ministrskih stolčkov - ob notranjem še gospodarski, kulturni, visokošolski in mesto na vrhu ministrstva za javno upravo. Pozivi k predčasnim volitvam ostajajo, kakšno odločitev bo sprejel predsednik vlade Borut Pahor, pa še ni znano.

Če pa sprašujete po menjavi vodstva ... recimo, da te želje nikomur ne bomo izpolnili.

Aleš Gulič

NPU je sicer pomemben eksces, a ni niti prvi, niti zadnji, niti največji. Razviden pa je vzorec predstave elit o samopostrežbi z davkoplačevalskim denarjem.

Blaž Kavčič