Erjavec je napovedal pogovor s poslancema Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom ter predlog za zamenjavo generalnega sekretarja DeSUS-a. Foto: BoBo
Erjavec je napovedal pogovor s poslancema Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom ter predlog za zamenjavo generalnega sekretarja DeSUS-a. Foto: BoBo

Nekaj dni po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo predsednika DeSUS-a Karla Erjavca za novega mandatarja se je vodstvo stranke pogovorilo o aktualnih razmerah in o položaju DeSUS-a. Glede na to, da je v zadnjih tednih veliko razprave o tem, na katerem polu je stranka, so sklenili, da bodo predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču poslali posebno obvestilo o tem, da je stranka v opoziciji.

Kot je znano, je Erjavec na ponedeljkovem glasovanju v državnem zboru prejel dva glasova manj, kot je bilo podpisanih poslancev pod januarski predlog nezaupnice, zato so se v javnosti pojavila ugibanja, da Erjavca niso podprli vsi poslanci njegove stranke. Vodstvo je med drugim sklenilo tudi to, da bodo v prihodnjih dneh opravili pogovor s poslancema – Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom. Prvi je v preteklih dneh dejal, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS-a mogoče tudi ob aktualni vladi. Priznal je tudi svojo vprašljivo podporo Erjavcu.

Sorodna novica Čas za pretresanje položaja DeSUS-a v zdajšnjih političnih razmerah

Ob tem je Erjavec poudaril, da se je z vodjem poslanske skupine Francem Juršo že pogovoril o tem, ali ostaja član DeSUS-a in ali podpira sklepe sveta stranke, da je DeSUS v opoziciji. Jurša po Erjavčevih navedbah pravi, da je od vsega začetka spoštoval sklepe stranke. Prav tako se je Erjavec pogovoril s poslancem Jurijem Lepom, ki o tem nima nobenih pomislekov.

Glede poslancev je še dejal, da je bilo zanj ključno, da so se trije podpisali pod prvi predlog nezaupnice vladi Janeza Janše. "Trije poslanci so spoštovali sklepe stranke, tudi tega, da podprejo mojo kandidaturo za mandatarja," je prepričan Erjavec.

Na terenu nekaj nezadovoljstva, z Janševo vlado sporazuma o sodelovanju ne bodo podpisali

Napovedal je, da bo na prvi seji izvršnega odbora, ki bo najverjetneje prihodnji teden, za novega generalnega sekretarja stranke predlagal Zlatka Ficka. To funkcijo zdaj opravlja Lidija Štruc.

Po Erjavčevih navedbah je na strankarskem terenu nekaj nezadovoljstva, pozivi gredo v vse smeri: "Od tega, da bi bilo treba kakšnega poslanca izključiti, do tega, da bi moral morda kot predsednik stranke razmisliti, ali naj ponudim glasovanje o zaupnici." Ti pozivi so po njegovih navedbah posamični in ne gre za trend.

Zatrdil je še, da DeSUS ne bo podpisal sporazuma o sodelovanju z Janševo vlado. Bodo pa po njegovih besedah konstruktivni in podpirali predloge, če bodo v korist starejših oz. upokojencev.

Sorodna novica Z imenovanjem Gantarjevega naslednika bo Janša počakal do razjasnitve "politične negotovosti"

Erjavec o Podgoršku: Če bo ostal minister, mu bodo morda zaželeli dobrodošlico drugje

V Janševi vladi sicer še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek. A ta po Erjavčevih navedbah ministrske funkcije, če jo želi nadaljevati, ne more več opravljati kot član DeSUS-a. Potrebe po tem, da bi se glede tega s Podgorškom posebej pogovoril, ne vidi.

"Če bo odstopil kot minister, je dobrodošel še naprej kot član DeSUS-a. Če pa bo ostal minister, mu bodo morda zaželeli dobrodošlico v kakšni drugi stranki," je dejal Erjavec. Formalne postopke za izključitev iz stranke pa bodo po njegovih besedah izvedli, če bodo presodili, da je to potrebno.

Razpravo, ki so jo imeli danes, bodo ponovili na seji izvršnega odbora, pozneje pa bo po Erjavčevih navedbah zasedal tudi svet stranke. Kot je pojasnil, so presodili, da trenutno ne potrebujejo klavzure stranke.

Erjavec se je sestal s člani vodstva