Napoved prvaka DeSUS-a Karla Erjavca, da se bo o razmerah posamično pogovoril s poslanci stranke, tudi z njim, je Simonovič označil za nedemokratične metode sodelovanja. Foto: BoBo
Napoved prvaka DeSUS-a Karla Erjavca, da se bo o razmerah posamično pogovoril s poslanci stranke, tudi z njim, je Simonovič označil za nedemokratične metode sodelovanja. Foto: BoBo

DeSUS-ov poslanec Branko Simonovič se zavzema za to, da bi se pogovorili skupaj, kar bo predlagal tudi Ivanu Hršaku. To, da bi Erjavec govoril z vsakim posebej, se mu zdijo nedemokratične metode sodelovanja. "Imam občutek, da mu ni mar za program stranke, ampak za to, da ima okoli sebe ljudi, ki so mu lojalni. A je vsak član pomemben," je bil oster do Erjavca. Pojasnil je, da ga je ta danes obvestil o sklepih vodstva stranke in predlagal, da se pogovorijo v torek. Tedaj bo predvidoma tudi seja poslanske skupine, medtem ko naj bi bil izvršni odbor stranke po nekaterih informacijah morda v sredo.

Sorodna novica "Če so DeSUS-ovi poslanci opozicija, bodo morali to pokazati tudi s svojimi dejanji"

Erjavec je v četrtek naznanil, da bodo o tem, da so opozicijska stranka, posebej obvestili tudi predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča. Zatrdil je tudi, da stranka ne bo podpisala sporazuma o sodelovanju z vlado. Simonovič pa je danes znova poudaril, da je poslanska skupina tista, ki ima moč in glasove, kar poslancem omogoča tudi ustava.

Ponovil je, da je v DeSUS-u zaradi programa in je prav, da se za njegovo uresničevanje zavzemajo tudi kot opozicijska stranka. Uresničevanje tega programa znotraj KUL-a, v katerega so vključeni LMŠ, SD, Levica in SAB, pa po njegovem prepričanju ni mogoče. Kot je še izpostavil, bo kot poslanec težko glasoval proti predlogom, ki sledijo ključnim točkam programa stranke, so rezultat tudi njihovega koalicijskega delovanja in se zrcalijo v sprejetih proračunih. "Ne morem privoliti v to, da bom glasoval po navodilih opozicije," je odvrnil Simonovič, ki je za danes sklical izvršni odbor DeSUS-a Izola. Namen sestanka je seznaniti člane z dejavnostmi po neuspešno izglasovani konstruktivni nezaupnici v ponedeljek v parlamentu.

Odločitev poslancev vendarle jasna v prihajajočem tednu?

Sorodna novica Erjavec: Če bo Podgoršek ostal minister, mu bodo morda dobrodošlico zaželeli v kakšni drugi stranki

Konstruktivno nezaupnico z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je v ponedeljek na glasovanju podprlo 40 poslancev, torej dva manj, kot sta bila podpisana pod januarski predlog nezaupnice. Poleg poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a so ga tedaj podpisali tudi trije poslanci DeSUS-a, Simonovič ga ni.

Po neuspešni nezaupnici so se razmere v DeSUS-u, kot kaže, očitno še nekoliko zaostrile. Pričakovati je, da se bo odločitev poslancev glede morebitnega sodelovanja z vlado izkristalizirala v prihajajočem tednu. Od tega bo odvisna tudi kadrovska prisotnost DeSUS-a v vladi, v kateri še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek.

Ta je v četrtek navedel, da Erjavčeva zahteva, da ministrske funkcije ne more več opravljati kot član DeSUS-a, ni nič novega. O nadaljnjih korakih pa ni še nič gotovega, je dodal. Simonovič je danes pojasnil, da se je o nastalih razmerah z ministrom pogovarjal v četrtek.