Brez ustrezne hrane in zadostnih količin pitne vode številni otroci prebežnikov prehodijo več sto kilometrov. Foto: Reuters
Brez ustrezne hrane in zadostnih količin pitne vode številni otroci prebežnikov prehodijo več sto kilometrov. Foto: Reuters

Več kot četrtino prosilcev za azil v Evropi predstavljajo mladoletne osebe. Samo letos je za mednarodno zaščito v Evropi zaprosilo 214.000 otrok, kar pomeni 700 otrok vsak dan, je na novinarski konferenci otrok na Osnovni šoli Bičevje v Ljubljani dejala Junior ambasadorka Unicefa Slovenija Nomi Hrast.

"To niso le številke, ampak otroci z imeni in priimki, željami in potrebami tako kot mi," je opozorila.

Pešačijo v dežju in mrazu
Tit Šenk, Petra Burnik, Viktor Oman, Dominik Ceglar
in Tara Mlekuž so skozi zgodbe otrok beguncev opozorili, da so otroci na begu iz svojih domovin izpostavljeni številnim nevarnostim in pomanjkanju osnovnih dobrin.

Brez ustrezne hrane in zadostnih količin pitne vode številni prehodijo več sto kilometrov. V dežju in mrazu pešačijo v neprimernih oblačilih in obutvi. Zaradi slabih higienskih razmer na poti so dovzetnejši za okužbe in bolezni. Številne je strah in doživljajo travme. Nekateri se na pot podajo sami ali pa starše izgubijo na poti, tako da so lahke žrtve za izkoriščanje in zlorabe.

Begunski otroci potrebujejo posebno skrb
Otroci, ki bežijo s svojih domov, potrebujejo posebno skrb in zaščito, opozarja Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Potrebujejo varen in ogrevan prostor za počitek, vodo, hrano, topla oblačila, odeje, higienske pripomočke in sanitarije. Zagotoviti jim je treba zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč pri premagovanju travm, poleg tega pa tudi možnosti za igro in učenje. Materam z dojenčki je treba omogočiti previjalni prostor, spodbujati pa je treba tudi dojenje.

Po Unicefovih pozivih morajo obravnave prošenj za azil potekati čim hitreje in brez zapletov, osredotočiti pa se morajo na največjo korist otrok. Krepiti je treba programe za pomoč otrokom brez spremstva in pospešiti združevanje z družinami. Nato je treba nujno zagotoviti dovolj strokovnjakov za podporo otrokom in njihovim družinam. Okrepiti pa je treba tudi iskalne in reševalne akcije na morju in na kopnem, še opozarja Unicef.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.