Nekdanji predsednik republike je izrazito kritičen do predsednika vlade. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Nekdanji predsednik republike je izrazito kritičen do predsednika vlade. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Čeprav je slovenski premier v nedeljo očitno skušal nekoliko – recimo temu – omiliti svoja stališča, je nad njegovim početjem nezadovoljen marsikdo. Predsednik republike Borut Pahor Janševih tvitov ni želel posebej komentirati. Bolj kritičen na račun Janše pa je nekdanji predsednik republike Danilo Türk. "Mislim, da so bili tviti predsednika vlade zelo neprimerni. Bili so nepremišljeni in škodljivi za Slovenijo. Če nek predsednik vlade reče, da bo novi ameriški predsednik eden najšibkejših predsednikov v zgodovini, je to zelo žaljivo. Po mojem mnenju bi bilo na mestu, da se predsednik vlade vsaj javno opraviči. Opraviči novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in slovenski javnosti."

Sorodna novica Tonin: "Tviti predsednika vlade ne koristijo Sloveniji"

Ali bi lahko izrazito Janševo soliranje, neusklajeno s koalicijskimi partnerji, kakor koli vplivalo tudi na razmere v koaliciji, v tem trenutku še ni jasno. Že v nedeljo sta svoje nezadovoljstvo izrazila Matej Tonin in predsednik državnega zbora Igor Zorčič. "Takšna Twitter komunikacija, kot smo ji bili priča, torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev, ni spodobna, je nediplomatska, ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA," je izjavil Zorčič.

Zdaj se je na premierjeve tvite odzval še Tomaž Gantar, začasni zastopnik DeSUS-a: "Način tvitanja predsednika vlade mi je tuj in ga težko razumem. Čestitka ob zmagi kateremu koli kandidatu je stvar politične kulture. Tviti politikov na najvišjih funkcijah, četudi gre za osebno mnenje, se v mednarodni politiki berejo kot mnenje države, zato je treba biti še toliko bolj previden."

Je pa danes 10 slovenskih inteletualcev ameriški veleposlanici poslalo tudi pismo, v katerem obžalujejo in se ograjujejo od pisanja slovenskega premierja. Podpisani so: Jože Mencinger, Slavko Splichal, Vito Turk, Stane Pejovnik, Ivan Svetlik, Rado Bohinc, Dušan Keber, Rudi Rizman, Darko Štrajn in Niko Toš.

Odziv SMC-ja

Vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga po poročanju Slovenske tiskovne agencje ocenjuje, da so tviti predsednika vlade nedostojni in nepotrebni. "Naši državi zagotovo ne prinašajo prav nobenih koristi. Predčasno razglašanje zmagovalca je nekaj, kar se ne počne. V demokratičnem procesu namreč vsak glas šteje in vsak je pomemben. Navijaštvo pa se za funkcijo predsednika vlade ali katere koli visoke javne funkcije ne spodobi," je v pisni izjavi navedla Sluga.

Medtem je predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk na Twitterju sporočil, da se je s Toninom pogovarjal o vplivu, ki ga bo imel rezultat ameriških volitev na transatlantske odnose.

Številne kritike na Janševe tvite
Nekdanji veleposlanik v ZDA Kirn o Janševih tvitih