"Neutemeljeno drugačno razvrščanje kandidatov UL MF od kandidatov drugih članic UL pomeni zato nedopustno neenako obravnavo in s tem neustavno diskriminacijo,” piše v odločbi, ki jo je podpisal rektor ljubljanske univerze Igor Papič. Foto: MMC RTV SLO

Kot so v torek opozorili v Sindikatu Mladi plus, so bili vsi tuji študentje iz tretjih držav, ki so izpolnjevali merila za vpis na ljubljansko oziroma mariborsko medicinsko fakulteto, zavrnjeni z zelo nejasnimi in zmedenimi razlagami.

V obrazložitvi naj bi bilo zapisano, da so mesta prijavljenih študentov že zasedena, uprava univerze da se sklicuje na pravilnik, rektor in dekan da se ne odzivata na povabila zavrnjenih študentov, univerzitetna služba pa da ugotavlja, da imajo študentje pravico do pritožbe, so dogajanje povzeli v sindikatu. Opozorili so, da naj bi obe fakulteti sicer sprejeli študente Slovence brez slovenskega državljanstva. Zato so v sindikatu fakultetama očitali diskriminacijo na podlagi na podlagi narodnosti.

Sorodna novica Sindikat Mladi plus ljubljanski in mariborski medicinski fakulteti očita diskriminacijo

Po poročanju portala N1 je ljubljanska univerza v sredo vendarle ugodila pritožbam nekaterih tujih študentov, ki jim je bil kljub izpolnjevanju pogojev zavrnjen vpis na ljubljansko medicinsko fakulteto. V odločbi, ki jo je podpisal rektor ljubljanske univerze Igor Papič, med drugim piše, da je spreminjanje pravil sredi prijavno-sprejemnega postopka nedopustno, njihova drugačna obravnava v odnosu do kandidatov na drugih fakultetah pa pomeni neustavno diskriminacijo.

Koliko posameznikov je prejelo takšno odločbo, še ni znano. Po poročanju portala kaže na to, da vsi, ki so dosegli maksimalno število točk za vpis na študij in ki so po zavrnitvi vložili pritožbo.

V Mariboru izpostavili prostorske in kadrovske omejitve

Ob tem še ni jasno, kaj bo s pritožbami tujih dijakov, ki so se želeli vpisati na mariborsko medicinsko fakulteto. Na mariborski medicinski fakulteti so sicer potrdili, da so dejansko sprejeli dva Slovenca brez slovenskega državljanstva ter nobenega tujega študenta iz držav zunaj EU-ja. A kot so pojasnili, so s tem sledili določbam pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu, po katerem imajo Slovenci brez slovenskega državljanstva pri razvrščanju prednost pred tujci iz tretjih držav.

V sindikatu Mladi plus so zapisali, da je bilo na mariborski medicinski fakulteti zavrnjenih 22 tujih študentov iz tretjih držav, ki so izpolnjevali merila za vpis, na ljubljanski pa naj bi bil takšen 101 študent. Foto: BoBo
V sindikatu Mladi plus so zapisali, da je bilo na mariborski medicinski fakulteti zavrnjenih 22 tujih študentov iz tretjih držav, ki so izpolnjevali merila za vpis, na ljubljanski pa naj bi bil takšen 101 študent. Foto: BoBo

Osnovna težava mariborske medicinske fakultete je omejen prostor in kader. Da letos ne bodo sprejeli nobenega tujca iz držav zunaj EU-ja, so se v Mariboru odločili "zaradi povečanja števila razpisanih mest za slovenske državljane in državljane EU-ja, ki so na zgornji meji prostorskih možnosti, ki jih imajo".

Z odločitvijo, da ne razpišejo nobenega mesta za tujce iz tretjih držav, pa so tudi sledili odločitvi ljubljanske medicinske fakultete, so še navedli. "Dodatno število sprejetih kandidatov tujcev bi namreč otežilo izvedbo študijskega procesa, saj študijskega programa glede na kadrovske in prostorske omejitve visokošolski zavod s tako velikim številom študentov ne bi mogel izvesti," so dodali. Tako so se odločili vpisati le študente s statusom Slovenca brez slovenskega državljanstva, ki imajo po pravilniku prednost.

Na mariborski medicinski fakulteti so ob tem opozorili, da so lahko vsi kandidati iz držav nečlanic EU-ja v drugem prijavnem roku oddali elektronsko prijavo za še prosta mesta v študijskih programih.