Kako se bo razpletla polemika med Janšo in Türkom? Foto: EPA
Kako se bo razpletla polemika med Janšo in Türkom? Foto: EPA
Leta 1979 so izvedli t. i. bombni atentat v Velikovcu. V tistem času je bil Türk funkcionar SZDL-ja. Foto: MMC RTV SLO

MMC je namreč na predsednikov urad v četrtek naslovil vprašanje, ali je bil Türk kot funkcionar SZDL-ja neposredno obveščan o ozadjih in posledicah atentata v Velikovcu leta 1979 ter o mnogih podrobnostih v zvezi z njim.

Kot je znano, je predsednik SDS-a Janša v sredo po sestanku predsednikov parlamentarnih strank glede problematike arhivov nekdanje tajne politične policije SDV dejal, da ne držijo Türkove trditve, da je za teroristično akcijo v Velikovcu izvedel iz medijev in da tudi danes ne ve nič več. "Lahko rečem, da po tem, kar smo našli v javnem delu arhiva, predsednik laže. On je bil neposredno obveščen o tej akciji," je takrat zatrdil prvak SDS-a.

Urad: Predsednik ni bil vpleten
Na Janševe trditve so se isti dan odzvali v Uradu predsednika republike - v sporočilu za javnost so poudarili, da predsednik republike "nikakor ni bil vpleten niti ni kakor koli sodeloval pri njegovi pripravi. Predsednik republike odločno nasprotuje takšnemu destruktivnemu političnemu delovanju, ki za dosego dnevnopolitičnih ciljev zavestno zlorablja dogodke iz preteklosti in z njimi manipulira."

Glede Türkovih trditev, da ni bil vpleten niti ni kakor koli sodeloval pri pripravi bombnega atentata v Velikovcu leta 1979, so se odzvali v SDS-u in v četrtek na svoji spletni strani zapisali, da je predsednik republike "v svoji znani maniri sprenevedanja zanikal nekaj, česar ni bil nikoli obtožen". Predsednika Türka namreč ni nihče obtožil, da je bil vpleten ali da je sodeloval pri pripravi t. i. bombnega atentata v Velikovcu leta 1979, so zatrdili v SDS-u.

SDS: Türk ni odgovoril na Janševo trditev
V največji opozicijski stranki so poudarili, da Türk v sredinem sporočilu za javnost ni niti z besedo odgovoril na Janševo trditev, da je bil Türk kot visoki funkcionar SZLD-ja neposredno obveščan o bombnem atentatu v Velikovcu leta 1979. Ob tem so v SDS-u napovedali, da bodo naslednji teden javnosti predstavili enega izmed dokumentov, ki dokazujejo, da je bil Türk kot visoki funkcionar SZDL-ja neposredno obveščan o ozadjih in posledicah atentata v Velikovcu.

Na Janševe besede so se v četrtek odzvali v koalicijskem Zaresu - poslanec Zaresa Tadej Slapnik je generalni državni tožilki Barbari Brezigar zastavil javno vprašanje, ali "okrožno državno tožilstvo v primeru obrekovanja Janeza Ivana Janše predsednika Republike Slovenije in sramotitve Republike Slovenije ali predsednika republike ravna v skladu z zakonom".

Slapnik: Janševa obtožba škodi ugledu Slovenije
"Gre za eno najhujših obtožb v zgodovini Republike Slovenije, ki ne škoduje zgolj Danilu Türku osebno, ampak tudi institutu predsednika republike in s tem ugledu države Republike Slovenije v svetu," je zatrdil Slapnik in dodal, da se obrekovanje po kazenskem zakoniku, če obrekovalec ne sramoti le osebe, ampak tudi institut Republike Slovenije, preganja po uradni dolžnosti.

Glede napovedane predstavitve dokumentov, ki dokazujejo Türkovo obveščenost, pa je Slapnik danes dejal, da o verodostojnosti morebitnih priloženih dokumentov o obtožbah dvomi, "saj obstaja velika verjetnost, da bodo prirejeni".