Razprava o zaprtju arhivov je znova zelo burna. Foto: MMC RTV SLO
Razprava o zaprtju arhivov je znova zelo burna. Foto: MMC RTV SLO
Širca trdi, da bi moral biti del arhiva, katerega razkritje bi lahko ogrožalo človeška življenja in interese države, zaprt za javnost. Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo

V državnem zboru se je po več kot štirih urah končala nujna seja odbora DZ-ja za kulturo, šolstvo, šport in mladino, na kateri so obravnavali izvajanje zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih oz. kršitve pri dostopu do arhivskega gradiva Arhiva Republike Slovenije, ki je javno dostopno.

Člani odbora so zavrnili vseh pet sklepov, ki jih je predlagal SDS, sprejeli pa so sklep koalicijskih strank, po katerem odbor podpira aktivnosti vlade za varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ljudi, ki so delovali v interesu države, ter druge ukrepe, s katerimi bo zaščitila ugled Slovenije.

Jerovšek zahteval televizijski prenos seje
Jože Jerovšek
(SDS) je predsednico odbora Majdo Potrata uvodoma pozval, da sejo prestavi v prostor, kjer bo omogočen neposreden televizijski prenos. "Naše razprave, kot predsednica odbora, skrivate pred javnostjo. Počnete nekaj podobnega kot Mubarak v Egiptu, ko je izklopil internetno in mobilno omrežje, pa ga to ni rešilo. Čudi me, da imate takšne vzornike po svetu," je zatrdil. "To ni odbor za kulturo, to je odbor za diktaturo," so še bile besede, s katerimi je izrazil svoje nezadovoljstvo s potekom seje.

Potrata je njegov predlog dala na glasovanje, vendar ni bil izglasovan. "No ja, če bom jaz še naslednjih 30 let na oblasti in predsednica odbora, potem sem za to primerjavo zelo hvaležna," se je na primerjavo z Mubarakom odzvala Potrata.

Zorn: Že nekaj tednov vlada neustavno in protizakonito stanje
Aleksander Zorn
(SDS) je prepričan, da v Sloveniji že nekaj tednov vlada neustavno in protizakonito stanje, saj imamo arhive po zdajšnjem zakonu odprte, a zaradi nezakonite odredbe Sove in arhiva do njih ne moremo.

Ker je odredba nastala na Sovi in v Arhivu Slovenije, imamo po njegovem mnenju v Sloveniji uradnike, ki so nad slovensko zakonodajo. Koalicijo je še opozoril, da bo verjetno s "koalicijskim valjarjem povaljala nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi, a to bo imelo vsesplošne posledice na vseh področjih, tudi na mednarodnem".

Širca: Deli arhiva, ki bi ogrozili državno varnost in integriteto ljudi, se morajo zapreti
Po besedah ministrice za kulturo Majde Širca je vlada leta 2006 na predlog takratnega ministra za pravosodje Lovra Šturma v celoti odprla arhive, a se je zaradi tega znašla pred velikimi težavami. Ko naj bi takratna vlada spoznala, da svojega zakona ne bo mogla uresničevati, naj bi skozi takrat sprejeto uredbo delala enako, kot zdaj očita predlagateljem zdajšnjega zakona.

Širca je sklenila, da je potrebno zagato iz leta 2006 odpraviti in popraviti, za kar naj bi bila ta novela najboljša mogoča rešitev, saj se tisti deli arhiva, ki bi ogrozili državno varnost in celo integriteto ljudi, po Širčinem mnenju morajo zapreti.

Direktor Arhiva Slovenije Dragan Matić je znova zatrdil, da je arhiv od samega začetka vztrajal, da ima Igor Omerza pravico dostopati do gradiva, vendar naj bi naletel na nasprotovanje Sove, ki naj bi trdila, da bi odprtje arhivov lahko ogrozilo interese države in življenja posameznikov. "Ni izbira za nekega uradnika, da naj bi odločal, ali izvrši zakon in ogroža življenja ali pa krši zakon in ščiti življenja. To izbiro sem zavrnil," je izpostavil.

Lavtižar Bebler: Na tak način se ni primerno lotevati predsednika
Darja Lavtižar Bebler (SD) je prepričana, da bi se moral nekdo odzvati na obtožbe zoper predsednika republike Danila Türka, da laže glede svoje obveščenosti o bombnem napadu v Velikovcu iz leta 1979. Meni, da se ni primerno tako lotevati predsednika. "Lepo vas prosim, bodite dostojni, saj vendar govorimo o svoji državi. Jaz na to ne pristajam," je poudarila.

Njen strankarski kolega Dejan Levanič je povedal, da ga je lahko, ob tem ko spremlja razpravo, sram, da sedi v državnem zboru, saj naj bi se poslanci ukvarjali predvsem z osebno diskreditacijo ljudi in naj ne bi operirali z argumenti. Opozicijo je obtožil, da je prav ona v prejšnjem mandatu s posebno uredbo zaprla arhive in s tem kršila zakon. "Zdaj pa jaz vas vprašam: Kaj ste pa vi skrivali?" se je na poslance SDS-a obrnil Levanič.