Med Janšo in Türkom se je sprožila polemika glede Türkove domnevne obveščenosti o bombnem atentatu v Velikovcu leta 1979. Foto: EPA
Med Janšo in Türkom se je sprožila polemika glede Türkove domnevne obveščenosti o bombnem atentatu v Velikovcu leta 1979. Foto: EPA
arhivi
Zadnje zaplete glede arhivov nekdanje tajne politične policije SDV-ja je sprožil sklep direktorja Arhiva RS Dragana Matića, da publicistu Igorju Omerzi ne dovoli vpogled v te arhive. Ministrstvo za kulturo pa je pripravilo zakon, ki omejuje dostop do dela arhivov SDV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Brezigar
Tožilstvo mora obrekovanje instituta Republike Slovenije v skladu s kazenskim zakonikom preganjati po uradni dolžnosti, je prepričan poslanec Zaresa Tadej Slapnik, ki pričakuje odgovor Barbare Brezigar. Foto: MMC RTV SLO

Vlada Boruta Pahorja nima nobene moralne pravice, da od državljanov terja spoštovanje zakonov in plačevanje davkov, če sama krši veljavne zakone te iste države.

SDS

Glede trditev predsednika republike Danila Türka, da ni bil vpleten niti ni kakor koli sodeloval pri pripravi bombnega atentata v Velikovcu leta 1979, so v SDS-u na svoji spletni strani zapisali, da je predsednik republike "v svoji znani maniri sprenevedanja zanikal nekaj, česar ni bil nikoli obtožen". Predsednika Türka namreč ni nihče obtožil, da je bil vpleten ali da je sodeloval pri pripravi t. i. bombnega atentata v Velikovcu leta 1979, so zatrdili v SDS-u.

Ali okrožno državno tožilstvo v primeru obrekovanja Janeza Ivana Janše predsednika Republike Slovenije in sramotitve Republike Slovenije ali predsednika republike ravna v skladu z zakonom? - se glasi javno vprašanje, ki ga generalni državni tožilki Barbari Brezigar zastavlja poslanec Zaresa Tadej Slapnik. "Gre za eno najhujših obtožb v zgodovini Republike Slovenije, ki ne škoduje zgolj dr. Danilu Türku osebno, ampak tudi institutu predsednika republike in s tem ugledu države Republike Slovenije v svetu," piše Slapnik in dodaja, da se obrekovanje po kazenskem zakoniku, če obrekovalec ne sramoti le osebe, ampak tudi institut Republike Slovenije preganja po uradni dolžnosti.


SDS: Türk je bil neposredno obveščan o bombnem atentatu
Kot so poudarili v največji opozicijski stranki, pa Türk ni niti z besedo odgovoril na trditev predsednika SDS-a Janeza Janšo, da je bil Türk kot visoki funkcionar SZLD-ja neposredno obveščan o bombnem atentatu v Velikovcu leta 1979.

Po navedbah SDS-a je Türk 4. marca lani za Radio Slovenija izjavil: "Takrat, ko se je ta dogodek zgodil, sem bil osupel, tako kot mnogi drugi ljudje pri nas, nobenih ozadij tega dogodka takrat nisem poznal in tudi danes mi niso znana." Za nacionalno televizijo se je prav tako odzval z izjavo, da je bi o dogodku obveščen zgolj iz medijev in da ne takrat ne danes ne pozna ne ozadij ne podrobnosti dogodka, še navajajo v SDS-u.

"Iz dostopnih arhivskih dokumentov izhaja, da je bil Danilo Türk kot visoki funkcionar SZDL za manjšinska vprašanja neposredno obveščan o ozadjih in posledicah atentata v Velikovcu ter o mnogih podrobnostih v zvezi z njim. Enega od dokumentov, ki to dokazujejo, bomo javnosti predstavili naslednji teden," so napovedali v SDS-u.

"Kje je bil sporni del arhivov SDV-ja?"
V SDS so na spletni strani tudi zapisali, da slovenska javnost pričakuje opravičilo in pojasnilo predsednika vlade Boruta Pahorja, "kajti tajna služba, ki je v njegovi neposredni pristojnosti, že več kot pet mesecev nezakonito preprečuje izvajanje zakona o arhivih". "Vlada Boruta Pahorja nima nobene moralne pravice, da od državljanov terja spoštovanje zakonov in plačevanje davkov, če sama krši veljavne zakone te iste države."

MMC je Uradu predsednika republike poslal vprašanje, ali je bil predsednik republike Danilo Türk kot funkcionar SZDL-ja neposredno obveščan o ozadjih in posledicah atentata ter o mnogih podrobnostih v zvezi z njim? Odgovor še pričakujemo.

V največji opozicijski strani so prepričani, da slovenska javnost od Pahorja pričakuje tudi pojasnilo, "kje se je nahajal sporni del arhivov nekdanje SDV, ki jih je njemu neposredno podrejeni direktor tajne službe Sova Selan 19. oktobra 2010 odnesel iz arhiva RS-ja ter jih vanj vrnil šele po 20 dneh". "Ker se je to gradivo po izjavah nekaterih očividcev nahajalo v sekretariatu Sveta za nacionalno varnost, ki je lociran v kabinetu predsednika vlade, je pojasnilo še toliko bolj potrebno."

Pahor je slovenski javnosti dolžan tudi pojasnilo o tem, kaj se je v tem vmesnem času dogajalo z omenjeno dokumentacijo in ali je kdo njene posamezne dele odtujil ali spreminjal, še piše na spletni strani.

Polemika med Janšo in Türkom glede Velikovca
Spomnimo. Janša je po srednem sestanku predsednikov parlamentarnih strank glede problematike arhivov nekdanje tajne politične policije SDV-ja dejal, da ne držijo Türkove trditve, da je za teroristično akcijo v Velikovcu izvedel iz medijev in da tudi danes ne ve nič več. "Lahko rečem, da po tem, kar smo našli v javnem delu arhiva, predsednik laže. On je bil neposredno obveščen o tej akciji," je zatrdil.

Na Janševe trditve so se odzvali v Uradu predsednika republike - v sporočilu za javnost so poudarili, da predsednik republike "nikakor ni bil vpleten niti ni kakor koli sodeloval pri njegovi pripravi. Predsednik republike odločno nasprotuje takšnemu destruktivnemu političnemu delovanju, ki za dosego dnevnopolitičnih ciljev zavestno zlorablja dogodke iz preteklosti in z njimi manipulira".

Vlada Boruta Pahorja nima nobene moralne pravice, da od državljanov terja spoštovanje zakonov in plačevanje davkov, če sama krši veljavne zakone te iste države.

SDS