Tako nasprotniki kot zagovorniki družinskega zakonika v ospredje postavljajo dobrobit otroka, a se razhajajo glede pravic in definicije družine. Foto: MMC RTV SLO
Tako nasprotniki kot zagovorniki družinskega zakonika v ospredje postavljajo dobrobit otroka, a se razhajajo glede pravic in definicije družine. Foto: MMC RTV SLO
Družinski zakonik

V kampanjo se poleg pobudnice referenduma Civilne iniciative za družino in pravice otrok vključujejo tudi Gibanje za družinski zakonik in večina parlamentarnih strank. Napovedujejo, da bo kampanja strpna.

Pravila RTV SLO za izrabo programskega časa za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma 25. marca 2012

Programi RTV Slovenija referendumsko kampanjo spremljajo od 13. 3. 2012 do vključno 23.
marca 2012.

Organizatorji kampanje se morajo prijaviti do 29. februarja in do tega datuma tudi odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje.

Parlamentarne stranke bodo v kampanji aktivne
Vlada se v kampanjo ne bo vključila, bodo pa svoja stališča volivcem predstavljale parlamentarne stranke, ki imajo do zakonika različna stališča. Zakoniku nasprotujejo koalicijski SDS, SLS in NSi, medtem ko ga Lista Virant podpira. Podporo mu izrekata tudi opozicijska Pozitivna Slovenija in SD, medtem ko se koalicijski DeSUS v kampanji najverjetneje ne bo opredeljeval.

Pozitivna Slovenija, SD in Lista Virant so pristopili h Gibanju za družinski zakonik, v katerem poleg nekaterih civilno-družbenih organizacij sodelujejo tudi zunajparlamentarne stranke LDS, Zares, TRS in SMS - Zeleni Evrope.

Referendum bo izveden na pobudo nasprotnikov družinskega zakonika, Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki je zbrala več kot 42.000 podpisov podpore referendumu. Da se referendum lahko izvede, je odločilo tudi ustavno sodišče.

Stališča zagovornikov in nasprotnikov zakonika se kljub številnim sistemskim rešitvam na področju družinskega prava najbolj razhajajo pri razširjeni definiciji družine in stališč do poskusa izenačevanja pravic istospolnih parov s pravicami tradicionalnih parov.

Županska volilna kampanja v Ljubljani
Hkrati se začenja tudi volilna kampanja za nadomestne županske volitve v Ljubljani, ki bodo prav tako 25. marca. Za županski stolček se bosta potrjeno potegovala mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek in predsednik stranke enakopravnih dežel Jožef Jarh. Zoran Janković bo odločitev o svoji kandidaturi javnosti predstavil v sredo, ko se izteče rok, do katerega morajo kandidati vložiti kandidature pri občinski volilni komisiji. Prav tako svojega kandidata še niso predstavili v SDS-u, kjer naj bi se še odločali, ali bodo nastopili skupaj z drugimi podobnimi strankami ali samostojno.

Deseterico preostalih županov bodo v slovenskih občinah volili 11. marca. Nihče od zdajšnjih županov, ki so postali poslanci, se ni odločil za ponovno župansko kandidaturo. Vsi bodo delovali kot poslanci.

Družinski zakonik