Pobudo za zbiranje podpisov je vložila Civilna iniciativa za pravice otrok. Foto: BoBo
Pobudo za zbiranje podpisov je vložila Civilna iniciativa za pravice otrok. Foto: BoBo

Nestrinjanje z družinskim zakonikom pomeni negacijo temeljnih človekovih pravic.

Gašpar Gašpar Mišič, Pozitivna Slovenija
Matej Tonin
"Ničesar nimamo do enostarševskih družinam - družba mora do njih biti tenkočutna," je izjavil Tonin iz NSi-ja. Foto: BoBo

Vemo, da bo kampanja zelo problematična. Pričakujemo zelo težke besede na naš račun: nestrpneži, homofobi, fundamentalisti. Javno povem: NSi nima nič proti istospolnim, in če je njihov položaj neprimerno urejen, ga je treba urediti še boljše.

Matej Tonin, Nova Slovenija
Gašpar Gašpar Mišič, Žgajner Tavš
V Pozitivni Sloveniji se bodo aktivno vključili v kampanjo za podporo zakoniku. Na sliki poslanec Gašpar Gašpar Mišič in poslanka Barbara Žgajner Tavš. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Stroški za izvedbo referenduma se krijejo iz državnega proračuna, njegova izvedba pa stane okrog štiri milijone evrov. Potekal bo na isti dan kot ljubljanske županske volitve.

Poslanci
Poleg referenduma bodo poslanci na tej izredni seji predvidoma izvolili deseto slovensko vlado. Foto: DZ

DZ bo sklep o razpisu referenduma objavil še danes. Veljati bo začel s sobotno objavo v Uradnem listu. Sklep je podprlo 69 poslancev, nasprotovali pa so mu trije od 73 glasujočih. Referendum bo na materinski dan 25. marca, predreferendumska opravila pa se bodo začela 13. februarja. 24. februarja se bo lahko začela uradna kampanja.
Referendum je z 42.000 podpisi zahtevala Civilna iniciativa za pravice otrok na čelu z Alešem Primcem. Z razpisom in datumom so zadovoljni, želijo pa si, da bi "prevladala spoštljiva in strpna razprava, v kateri bodo lahko kvalitetno predstavljeni argumenti obeh strani".

Tudi v SD-ju, PS-ju, DLGV-ju in DeSUS-u si predvsem želijo "strpne in argumentirane" kampanje, zakonik pa podpirajo. Medtem ko v SDS-u, SLS-u in NSi-ju različici zakonika, ki gre na referendum, nasprotujejo. Predsednik vlade Janez Janša je sicer že v predstavitvi vladne ekipe dejal, da se vlada v referendumsko kampanjo ne bo vključevala in da imajo koalicijske partnerice do tega vprašanja različna stališča.

Sejo lahko v živo spremljate prek MMC-jevega spletnega predvajalnika.
.
DZ trenutno razpravlja o kandidatih za ministre nove vlade.

DeSUS: Pozornost koristim otrok
Jana Jenko (DeSUS) je v okviru predstavitev stališč poslanskih skupin poudarila, da bodo v stranki spoštovali legitimno in demokratično pravico do zbiranja podpisov za referendum. Vse organizatorje kampanje je pozvala, naj to izvajajo strpno in v luči spoštovanja človekovih pravic. Ob tem je še dodala, da družinski zakonik namenja več pozornosti koristim otroka kot aktualna ureditev.
SLS o nepotrebnih razpravah in stroških
Jakob Presečnik (SLS) je dejal, da je sprememba koncepta družine v zakoniku, ki je bila nepotrebna, povzročila številne nepotrebne razprave in stroške. Kot pravi, bi lahko sredstva za referendum namenili v katero od socialnih blagajn. Pojasnil je še, da je žalostno, da moramo o pravicah otrok odločati na referendumu. "Z referendumom ne moremo spremeniti naravnih zakonov, niti tega ne bi smeli poskušati," je dodal.
DLGV: Zakonik nikomur ničesar ne jemlje
Polonca Komar (Lista Virant) je pojasnila, da v stranki zagovarjajo pravico vsakega otroka do družine in vsakega človeka do svobodne izbire. Vsaka oblika družine je po njenih besedah dragocena in vsak ima pravico, da jo oblikuje, kot sam želi. Izpostavila je, da so v Listi Virant podpirali zakonik že pred volitvami, ker ščiti vse otroke in nikomur nič ne jemlje. V stranki so zato prepričani, da je zakonik vreden vse podpore.

NSi: Zavrnitev kot priložnost za izboljšanje

V imenu poslancev NSi-ja je Matej Tonin pojasnil, zakaj so v stranki zbirali podpise za referendum. Bili so zunajparlamentarna stranka in referendum je bil edini način političnega pritiska, s katerim bi lahko dosegli izboljšanje zakonika. Obžaluje, da nov "kompromisni predlog" Družinske pobude, s katerim bi se referendum lahko izognili, ni doživel širše podpore. Tonin se zaveda, da bo v ostri kampaniji stranka NSi deležna težkih besed na svoj račun, in zato poudaril, da "nima nič proti istospolnim". Če je njihov položaj neprimerno urejen, ga je treba še boljše urediti in zavrnitev zakona na referendumu bo priložnost za izboljšanje, je sklenil.
SDS: Potrebno je širše soglasje
V imenu poslancev SDS-ja je Alenka Jeraj dejala, da zakonik vsebuje veliko dobrih rešitev. "Zato je slabo, da se okoli nekaj manj dobrih rešitev nismo mogli zediniti," je dejala. Gre za enega temeljnih zakonov, zato meni, da je ob njem potrebno širše soglasje. "Ocenjujem, da bi se lahko v prejšnjem mandatu z več dialoga in s spoštovanjem strokovnih argumentov in vpogledov lahko stvari odvile drugače," je pojasnila. SDS po njenih besedah želi strpne in argumentirane kampanje.
SD: O človekovih pravicah ni pogajanj
Kot je v imenu poslancev SD-ja dejala Andreja Črnak Meglič, je zakonik v obliki, ki gre na referendum, že zdaj kompromis, ki omogoča ustrezno varovanje človekovih pravic v za širšo javnost sprejemljivi obliki. Poudarila, da je za SD to edini mogoč kompromis. "Tega ne moremo zaobiti, saj obstaja neprehodna meja. Temeljne človekove pravice niso blago, o katerem bi se lahko pogajali," je izjavila. SD bo v kampanji zakonik podprl.
PS: Zakonik sledi družbenih spremembam
Po besedah Romana Jakiča iz Pozitivne Slovenije zakonik ustrezno sledi spremembam v družbi in varuje pravice otrok. Pobudniki referenduma po njegovih besedah za lastne politične interese omejujejo pravice manjšine. Poudaril je, da zakonik omogoča posvojitve istospolnih partnerjev, le če je eden od njih že biološki starš otroka. Pozitivna Slovenija se bo v kampanjo dejavno vključila.

V kampanjo tudi nekatere parlamentarne stranke

Aktivno kampanjo proti zakoniku napoveduje Nova Slovenija, sprejetemu zakoniku nasprotujeta tudi SDS in SLS, medtem ko so se opozicijski Pozitivna Slovenija in SD ter koalicijska Lista Virant vključile v Gibanje za družinski zakonik. To je napovedalo konstruktivno sodelovanje v kampanji. DeSUS se v referendumski kampanji naj ne bi opredeljeval.

Nestrinjanje z družinskim zakonikom pomeni negacijo temeljnih človekovih pravic.

Gašpar Gašpar Mišič, Pozitivna Slovenija

Vemo, da bo kampanja zelo problematična. Pričakujemo zelo težke besede na naš račun: nestrpneži, homofobi, fundamentalisti. Javno povem: NSi nima nič proti istospolnim, in če je njihov položaj neprimerno urejen, ga je treba urediti še boljše.

Matej Tonin, Nova Slovenija

Stroški za izvedbo referenduma se krijejo iz državnega proračuna, njegova izvedba pa stane okrog štiri milijone evrov. Potekal bo na isti dan kot ljubljanske županske volitve.