Če bo Janković napovedal kandidaturo, je Bratuškova po lastnih besedah ne bo. Foto: BoBo
Če bo Janković napovedal kandidaturo, je Bratuškova po lastnih besedah ne bo. Foto: BoBo
Pozitivna Slovenija
Stranka je na prejšnjih parlamentarnih volitvah prejela relativno večino glasov volivcev, a ji ni uspelo sestaviti vlade. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kdo bo kandidiral za vrh Pozitivne Slovenije

Izvršni odbor PS-ja je začel evidentirati kandidate za vrh stranke. Evidentiranje bo trajalo do 24. septembra, kandidatna lista pa bo znana 2. oktobra, ko se bo kandidatom iztekel rok za podajo soglasja. 19. oktobra v Ljubljani bo volilni kongres.
Stranko začasno vodi premierka Alenka Bratušek, ki je mesto prevzela od ljubljanskega župana in človeka, po katerem je bila stranka prvotno poimenovana - Zorana Jankovića.
Nihče izmed njiju se še jasno izrekel o tem, ali bo kandidiral za položaj ali ne.
Bratuškova je dejala, da lahko kandidirajo vsi člani PS-ja in da enako velja tudi zanjo. Že pred časom pa je napovedala, da se bo ob morebitni Jankovićevi kandidaturi sama umaknila, odstopila pa bi tudi z mesta predsednice vlade.
Verjame, da se vsi zavedajo, "kako pomembna je politična stabilnost v tem trenutku, tako rekoč najpomembnejša za to, da bomo lahko določene stvari izpeljali".
Vodja koalicijske stranke DL Gregor Virant je namreč pred časom dejal, da bi ponovna vrnitev Jankovića na čelo PS-ja pomenila konec vlade.
Nejasnosti pri postopku glasovanja
Na izvršnem odboru se še niso odločili, na kakšen način bo potekalo glasovanje. Pravilnik naj bi bil sprejet najpozneje do 2. oktobra. V PS-ju namreč lahko soodločajo vsi člani, volitve pa se posledično lahko izvedejo na več različnih načinov.
Lahko bi odprli predčasno volišče, lahko bi člane povabili na kongres, kjer bi volili le prisotni, lahko pa bi glasovali po pošti.
Sklic kongresa izhaja iz sklepa zadnjega kongresa januarja letos, ko se je stranka zavezala, da bo naslednji volilni kongres sklican do konca letošnjega leta. Prvi predsednik stranke, Janković, je namreč takrat po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS-ja pooblastil Bratuškovo. Janković se je nato marca, ob izvolitvi trenutne vlade, z vrha stranke tudi dokončno umaknil.

Kdo bo kandidiral za vrh Pozitivne Slovenije