Foto: ZNŽŽ
Foto: ZNŽŽ

Po dveh letih napovedi in dogovarjanj so na Dolu pri Hrastniku županje in župani ustanovili Združenje neodvisnih županj in županov. "To ni četrto združenje občin, ampak prvo združenje županj in županov," je poudaril župan Občine Hrastnik Marko Funkl. Županje in župani namreč do zdaj niso imeli tovrstnega združenja, so pa občine, ki jih vodijo, članice katere od že obstoječih treh občinskih združenj.

Županje in župani, ki ne delujejo v političnih strankah

Dejal je, da so Združenje neodvisnih županj in županov ustanovile županje in župani, ki ne delujejo v političnih strankah in so tako tudi šli na volitve. "Združenje je v prvi vrsti namenjeno povezovanju, iskanju sinergij in tudi naslavljanju določenih problematik, ki jih naša združenja ne naslovijo. Ena teh je, da bi položaj županov in občin moral biti boljši. Ker v resnici velikokrat nismo za mizo, ko se sprejemajo pomembne odločitve tudi za naše občine," je dejal Funkl.

Med drugim je poudaril usklajevanje plač z inflacijo za zaposlene na občinah, ki ga pozdravljajo, a po drugi strani to po njegovih besedah pomeni, da bo v nekaterih občinah že ena tretjina zaposlenih konec meseca imela višjo plačo kot županje in župani.

Združenja občin se po njegovih besedah bojujejo predvsem za to, da se občine razvijajo. "Mi pa moramo vendarle skrbeti za to, da bo sploh še kdo kdaj kandidiral za župana in da vendarle nismo nekje na robu sistema," je še poudaril župan občine Hrastnik.

Novo združenje županj in županov

Želijo biti trd pogajalec z vlado

Združenje že ima desetčlanski upravni odbor in dva podpredsednika. To sta postala župan Občine Idrija Tomaž Vencelj in županja Občine Poljčane Petra Vrhovnik.

Funkl je postregel tudi s podatkom, da je trenutno med slovenskimi županjami in župani nestrankarskih kar 136 od 212 županj in županov. "Če se bomo znali organizirati, bomo v nekaj letih res lahko imeli eno močno združenje, ki bo imelo zelo jasna stališča in bo trši pogajalec v odnosih do vsakokratne vlade," je dejal.

Vodstvo združenja ima mandat, da začne pogovore s klubi županj in županov pri strankah. "Naša želja je, da skupaj uskladimo predlog z vsemi strankami, da se usklajevanje plač z inflacijo upošteva tudi za funkcionarje. In da se pogovarjamo, da se napredovanja oz. nov plačni sistem uvede hkrati za javne uslužbence in funkcionarje. Nobene protekcije ne želimo, samo sistem naj bo naravnan na način, da se vsem naenkrat dvignejo plače tako, kot je treba," je še dejal župan Hrastnika.

Predstavniki združenja županj in županov načrtujejo, da se bodo srečevali na tri mesece, prihodnje srečanje bo predvidoma konec marca v Mariboru.