Ustavni sodniki so izvolili Jožeta Tratnika na mesto predsednika ustavnega sodišča, ob odsotnosti ga bo nadomeščal Ciril Ribičič, ki je postal podpredsednik. Foto: RTV SLO
Ustavni sodniki so izvolili Jožeta Tratnika na mesto predsednika ustavnega sodišča, ob odsotnosti ga bo nadomeščal Ciril Ribičič, ki je postal podpredsednik. Foto: RTV SLO
Jože Tratnik predsednik ustavnega sodišča

Ustavne sodnice in sodniki so ju izvolili na četrtkovi popoldanski upravni seji. Predsednik in podpredsednik bosta položaj nastopila 11. novembra. Od tega datuma dalje bosta dosedanji predsednik Janez Čebulj in podpredsednica Mirjam Marjeta Škrk nadaljevala delo ustavnega sodnika oziroma ustavne sodnice.

Po prvem odstavku 10. člena zakona o ustavnem sodišču sodniki ustavnega sodišča izmed sebe izvolijo predsednika sodišča za tri leta, enako tudi podpredsednika.

Drnovšek spet predlagal kandidate
Predsednik Janez Drnovšek je državnemu zboru predlagal štiri nove kandidate za ustavne sodnike. To so višja sodnica Darinka Dekleva Marguč, višji sodnik Boštjan Zalar, predsednica višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Marta Klampfer in vrhovni sodnik Miodrag Djordjević. Prvi trije naj bi na mestu ustavnih sodnikov zamenjali Mirjam Marjeto Škrk, Janeza Čebulja in Milojko Modrijan, ki jim je mandat potekel konec oktobra, Djordjević pa bi zamenjal Zvonka Fišerja, ki bo svojo funkcijo opravljal do 17. 12.

Predtem je Drnovšek državnemu zboru že predlagal pet kandidatov za nove ustavne sodnike, in sicer Mileta Dolenca, Dunjo Jadek Pensa, Jadranko Sovdat, Kristino Ožbolt in Miroslava Mozetiča, vendar je parlament potrdil le slednjega.

Krivic: Gre za diskreditacijo ustavnega sodišča
Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je v zvezi s tem izjavil, da Drnovškov predlog dokazuje njegovo popolno nerazumevanje sodnega sistema in vloge sodišč pri nas, še zlasti pa vloge vrhovnega in ustavnega sodišča. Krivic Drnovšku očita, da je predlagal višje sodnike, ki v svojem strokovnem razvoju še niso mogli doseči potrebnih kvalitet, kar lahko po Krivicu vodi le v diskreditacijo institucije, kakršna je ustavno sodišče.

Jože Tratnik predsednik ustavnega sodišča