V BiH je odšlo 120 pripadnikov SV-ja. Foto: BoBo
V BiH je odšlo 120 pripadnikov SV-ja. Foto: BoBo
Rdeči križ je sporočil, da je v Srbijo in BiH poslal že 650 ton humanitarne pomoči. Foto: BoBo

Enota s 120 pripadniki se bo skladno s sklepom vlade v obdobju od 1. junija do najdlje 20. junija začasno vključila v enote Euforja, ki bodo sodelovale pri odpravljanju posledic naravne ujme v BiH-u, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Z obrambnega ministrstva so sporočili, da bodo slovenski vojaki predvidoma do 14. junija sodelovali v mednarodni dejavnosti, ki bo zaradi naravne nesreče sestavljena iz dveh delov: najprej bodo mednarodne vojaške vaje pod poveljstvom Euforja, katerih cilj je vključitev čete v večnacionalni bataljon regionalnih rezervnih sil, nato pa bodo pripadniki teh sil sodelovali pri odpravljanju posledic poplav.

Pomoč ljudem in oblastem
Slovenska vojska letos v regionalne rezervne sile Euforja za šest mesecev zagotavlja četo, ki jo sestavljajo pripadniki prve in logistične brigade ter 430. mornariškega diviziona. Motorizirana četa, ki je opremljena za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, bo pomagala tamkajšnjemu prebivalstvu, civilnim oblastem in institucijam pri odpravi posledic nedavnih poplav in plazov.

Vojaki bodo razdeljevali pomoč prebivalstvu, vzpostavljali tabore, omogočali začasno namestitev, čistili naplavine, izvajali dekontaminacijo in preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, nadzirali in pregledovali prehodnosti komunikacij ter izvajali zaščitne ukrepe ob morebitni najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Slovenska četa bo opremljena z različnimi bojnimi in terenskimi vozili, opremo za vzorčenje vode in zemlje, kemijskim in veterinarskim laboratorijem, različno zaščitno opremo, sestavljajo pa jo tudi pripadniki za medicinsko oskrbo in oddelek za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Rdeči križ poslal 650 ton pomoči
Z Rdečega križa Slovenije so danes sporočili, da so v BiH in Srbijo poslali že 650 ton humanitarne pomoči. Od tega je šlo v BiH 127 pošiljk s skupno težo 500 ton, v Srbijo pa 26 pošiljk, težkih 150 ton.