Vodstvo agencije je ob predaji dokumentacije pojasnilo, da sama vlada sicer ni zahtevala dokumentacije na način, ki bi bil pravno-formalno ustrezen, a so kot zahtevo vzeli javno izražena stališča predstavnikov vlade. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Vodstvo agencije je ob predaji dokumentacije pojasnilo, da sama vlada sicer ni zahtevala dokumentacije na način, ki bi bil pravno-formalno ustrezen, a so kot zahtevo vzeli javno izražena stališča predstavnikov vlade. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Vodstvo STA-ja je v četrtek dokumentacijo dostavilo vladi oziroma njenemu predsedniku Janezu Janši. Vlada je glede na zakon o gospodarskih družbah namreč edina, ki ima družbeniške pravice in s tem glede na pravna mnenja, ki jih je pridobila STA, tudi pravico do dostopa do dokumentov, ki jih je sicer od STA že lani zahteval Ukom.

Dokumentacija je bila v petek poslana nazaj na sedež agencije, vodstvo pa je zavrnilo sprejem pošiljke in kurir jo je odnesel nazaj pošiljatelju, torej vladi.

Foto: Twitter Vlada RS
Foto: Twitter Vlada RS

Kot so kasneje pojasnili v kabinetu predsednika vlade, so dokumentacijo vrnili s prošnjo, naj jo STA dostavi neposredno Ukomu, ki je "pooblaščeni vladni organ za komunikacijo s STA". "Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče," so še zapisali in dodali: "Kabinet predsednika vlade ni vmesna poštna postaja, ki bi si jo lahko kdorkoli izbral za pomoč pri izogibanju svojih zakonskih odgovornosti."

Direktor STA Bojan Veselinovič je v odgovoru na ta dopis spomnil, da je že 12. aprila prosil, naj mu vlada pisno sporoči, komu in na kakšen način naj bo dokumentacija dostavljena. Tako je danes končno dobil dopis, iz katerega to izhaja. Hkrati današnji dopis kabineta predsednika vlade razume kot obvestilo, da ima Ukom pooblastilo vlade za izvajanje družbeniških upravičenj za dostop do dokumentacije.

Veselinovič: Pooblastila vlade Ukomu še nismo videli

"Če je temu tako - saj niste priložili sklepa vlade ali kakega drugega dokumenta, iz katerega bi to izhajalo - predlagamo, da poslano poslovno dokumentacijo STA sami odstopite pristojnemu organu," je zapisal v odgovoru. Kot omenjeno, STA namreč danes pošiljke z vrnjeno dokumentacijo ni sprejela.

Bojan Veselinovič, direktor STA-ja. Foto: BoBo
Bojan Veselinovič, direktor STA-ja. Foto: BoBo

Ob tem je Veselinovič še zapisal, da dokumentacija vsebuje tudi listine, označene kot poslovna skrivnost, in varovane osebne podatke, zato na agenciji pričakujejo, "da bo vlada prevzela vso odgovornost za ravnanje z listinami in podatki v skladu z veljavno zakonodajo".

Pravnik Rajko Pirnat je za STA ocenil, da je vodstvo s tem, ko je dokumentacijo poslalo predsedniku vlade, ravnalo povsem v skladu z veljavnim zakonom o vladi, po katerem predsednik vlade predstavlja vlado.

Hojs z evropsko komisarko

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v četrtek ob robu srečanja z evropsko komisarko Ylvo Johansson napovedal, da bodo dokumentacijo pregledali, in dodal, da sam ne vidi nobenih zadržkov, da se pogodba o financiranju v letošnjem letu ne bi podpisala in da se financiranje STA-ja nadaljuje. Komisarka pa je izrazila upanje, da se bodo lahko "te težave rešile pred predsedovanjem Slovenije EU-ju".

Vodstvo želi preprečiti propad agencije

Vodstvo agencije je ob predaji dokumentacije pojasnilo, da sama vlada sicer ni zahtevala dokumentacije na način, ki bi bil pravno-formalno ustrezen, a so kot zahtevo vzeli javno izražena stališča predstavnikov vlade, da je predložitev dokumentacije pogoj za financiranje javne službe STA-ja, ki letos ne poteka.

Vodstvo STA-ja vladi dostavilo poslovno dokumentacijo

Zakonodaja sicer določa, da je ustanovitelj dolžan financirati javno službo STA-ja v skladu s poslovnim načrtom družbe. Kot je dejal direktor STA-ja Veselinovič, so se za tako potezo odločili, ker želijo preprečiti propad agencije, izgubo okoli 100 delovnih mest in škodo, ki bi z ugasnitvijo agencije nastala pri obveščanju javnosti ter škodovala ugledu države na pragu njene 30-letnice.