Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Foto: Pixabay
Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Foto: Pixabay
- od 18 do 24 let 9,3 %
- 25 do 34 let 22,4 %
- 35 do 44 let 21,6 %
- 45 do 54 let 21,3 %
- 55 do 64 let 21,4 %
- 65 in več 4 %.
Od leta 2016 do lani so policisti zaznali še enkrat več kršitev uporabe telefona med vožnjo. Foto: BoBo

Do konca tega tedna policisti poostreno nadzirajo, ali vozniki med vožnjo uporabljalo prenosni telefon in druge naprave. V sodelovanju z Agencijo za varnost prometa želijo v nacionalni akciji ozavestiti ljudi o vseh nevarnostih, hkrati pa AVP predlaga tudi zaostritev zakonodaje na tem področju. Zdaj je globa za voznike, ki med vožnjo uporabljajo elektronske naprave, 120 evrov, AVP pa predlaga, da se kazen zviša na 250 evrov, hkrati bi voznik dobil še tri kazenske točke.

"Po raziskavi, ki smo jo izvedli, ugotavljamo, da uporablja telefone med vožnjo kar 75 odstotkov voznikov. Skoraj vsi (74 odstotkov) med vožnjo telefonirajo, ena tretjina (30 odstotkov) pregleduje družbena omrežja, 7 odstotkov si zapisuje beležke, opomnike in podobno, 5 odstotkov jih brska po spletnih straneh, 3 odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina (9 odstotkov) telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo," pojasnjujejo na Agenciji za varnost prometa.

Reakcijski čas se poslabša
Ko voznik med vožnjo uporabi mobilno napravo, to zmoti njegovo delovanje tako na fizični kot na vizualni in kognitivni ravni - svojo roko z volana preusmeri na telefon, zamenja vidno polje s ceste na zaslon, v tistem času tudi ne spremlja okolice in dogajanja na cesti. Po raziskavi je torej njegova vožnja podobna, kot če bi spil kar nekaj alkohola. Reakcijski čas se poslabša, voznik počasnejše zaznava in se odziva na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši. Če piše sms-sporočilo, pa kar štirikrat manj gleda na cesto.

Ker je vse več prenosnih telefonov t. i. pametnih naprav, ki ob glasovnem telefoniranju in pisanju kratkih sporočil omogočajo še brskanje po spletu, sodelovanje v družbenih omrežjih, fotografiranje in snemanje, je tudi čas, ki ga vozniki med vožnjo namenijo svojim telefonom, daljši. Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo 5 minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame 3 minute, za pregled družbenih omrežij pa vozniki porabijo 4 minute.

Vozniki se ne zavedajo nevarnosti
Lani je policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe prenosnih telefonov med vožnjo in 3.161 opozoril voznikom. To je skoraj dvakrat več kot leto prej! Prav zato na policiji pravijo, da se po njihovih opažanjih vozniki ne zavedajo nevarnosti uporabe prenosnih telefonov. "Ne samo tipkanje ali upravljanje naprav in opreme, tudi sam pogovor vpliva na zbranost voznika med vožnjo. Nemogoče je, da bi voznik enako zbrano sledil pogovoru po telefonu in bil ob tem skoncentriran na vožnjo vozila," dodajajo. Prav tako policisti med vsakodnevnim nadzorom prometa ustavijo tudi voznike, ki uporabljajo druge naprave - prenosne računalnike, tablice.

Po zdajšnji zakonodaji uporaba prostoročne opreme za telefoniranje ni prepovedana, a tako na policiji kot na AVP-ju opozarjajo, da je tudi takšno telefoniranje moteče in odvrača pozornost. Raziskave namreč kažejo, da prostoročnega telefoniranja ni mogoče enačiti s pogovorom s sopotnikom v avtomobilu, saj če pride do krizne situacije, sopotnik to opazi in se neha pogovarjati, da se voznik lahko primerno odzove, medtem ko sogovornik na drugi strani telefona tega ne vidi in bo nadaljeval ter posledično motil voznika in njegovo reakcijo.

Ustavite avto in nadaljujte, ko končate
Statističnih podatkov, koliko je uporaba prenosnih telefonov in drugih elektronskih naprav vplivala na prometne nesreče, na policiji sicer posebej ne vodijo. Vsekakor pa je za lastno varnost in za varnost drugih udeležencev v prometu najpametneje slediti nasvetu: če morate uporabiti telefon za klic, sms-sporočilo ali kakšno drugo komunikacijo, potem ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate.

To velja tudi za kolesarje, voznike motornih vozil, prav tako naj telefona med prečkanjem cestišča ne bi uporabljali pešci.

- od 18 do 24 let 9,3 %
- 25 do 34 let 22,4 %
- 35 do 44 let 21,6 %
- 45 do 54 let 21,3 %
- 55 do 64 let 21,4 %
- 65 in več 4 %.