Premier Robert Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović
Premier Robert Golob. Foto: BoBo/Borut Živulović

V koaliciji še vedno vlada negotovost glede očitkov ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik. Poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek pravi, da so ti za stranko "precej boleči", in dodaja, da je v politiki pomemben tudi videz. Nad Ajanović Hovnik se namreč v zadnjih dneh zgrinjajo očitki, povezani s stroški službene poti v New York in razpisom za nevladne organizacije, napovedana je tudi interpelacija o njenem delu.

Šetinc Pašek upa, da bo Ajanović Hovnik znala jasno argumentirati in pojasniti svoja stališča. "V prvi vrsti pa je to stvar predsednika vlade in dotične ministrice," je dejala. Hkrati pa je Šetinc Pašek poudarila, da sama osebno v politiki stavi na integriteto in videz. "Ne gre samo za kazenske odgovornosti, gre tudi za videz in politično odgovornost," je poudarila.

V zadnjih dneh so z izrazi neomajne podpore Ajanović Hovnik zadržani tudi koalicijski partnerji, ki pričakujejo nedvoumna pojasnila ministrice. Tako v SD-ju kot Levici sicer zatrjujejo, da se o podpori v poslanskih skupinah podrobneje še niso pogovarjali. "Kar se tiče razpisa, osebno pričakujem res prepričljive dokaze, neizpodbitne argumente, zakaj to naj ne bi bilo sporno. Tukaj ne bi smelo biti izjem, ne glede na to, iz katere stranke prihaja minister," je danes poudarila poslanka Levice Nataša Sukič.

Da nekaj slabega priokusa ostaja glede poteka omenjenega javnega razpisa, je danes dejal tudi poslanec SD-ja Soniboj Knežak. Po njegovih besedah namreč z ministrstev, ki vodijo podobne razpise, odtekajo informacije. Tista podjetja, ki nudijo pomoč pri pripravi razpisa, včasih kontaktirajo potencialne prijavitelje že od dva do tri mesece pred objavo razpisa, ponudijo pomoč, provizije pa se gibljejo med sedmimi in desetimi odstotki, je navedel. Ob teh očitkih tudi v SD-ju še pričakujejo pojasnila ministrice.

Ajanović Hovnik je sicer v sredo stopila pred kamere in precej podrobno pojasnjevala okoliščine glede omenjenega razpisa in službene poti. Napovedala je tudi, da bo koalicijskim partnerjem pojasnila podala v najkrajšem mogočem času.

"On je tisti, ki koordinira delo vlade, si sestavlja vladno ekipo, to je na neki način njegova odločitev, koga bo imel v vladni ekipi in koga ne," je poudarila Šetinc Pašek.

Sanja Ajanović Hovnik ohranila premierjevo zaupanje

Premier Robert Golob je v intervjuju za STA dejal, da je z dozdajšnjimi pojasnili Ajanović Hovnik zadovoljen in verjame, da bo tudi v prihodnje v javnosti verodostojno odgovorila na vse očitke.

Glede potovalnih stroškov vladnih delegacij se je po Golobovih besedah v zadnjih dneh izkazalo, da so imele nekatere delegacije ob poti v New York bistveno višje stroške kot delegacija ministrstva za javno upravo. "In to v časih, ko moramo pri pripravi proračuna za prihodnje leto posegati v marsikatere obstoječe pravice, da bomo lahko zbrali dovolj sredstev za poplavno obnovo." Premier je tako prepričan, da morajo pristojne službe narediti vse za racionalizacijo svojega delovanja, materialni stroški pa so področje, na katerem je to zagotovo mogoče. Ob tem je Golob spomnil, da je vlada v sredo sprejela tudi sklep, s katerim so ministrstvom naložili, naj nemudoma pristopijo k načrtu za racionalizacijo potnih stroškov.
Sam rešitev med drugim vidi tudi v skupnih poteh z voditelji oziroma funkcionarji drugih držav.

Glede razpisa za nevladne organizacije pa Golob meni, da je Ajanović Hovnik svojo vlogo pri razpisu ustrezno pojasnila. "Srž problema zdaj je, ali je ta razpis nekaj, v kar se bo morala vlada vmešati, ga morda celo razveljaviti, ali pa zaupati ministrici, da je bilo z razpisom vse v redu, in ga pripeljati do konca. To bo na tehtnici v prihodnjih dnevih, tednih in za zdaj še nimamo končnega odgovora," je dejal Golob in dodal, da bo razpis do takrat zamrznjen.

Pritiska koalicijskih partnerjev, ki pričakujejo jasna pojasnila ministrice, v nasprotnem primeru pa njen odstop, ni čutiti, je za STA dejal Golob. Verjame, da je ministrica vsakomur pripravljena podati pojasnila. Dokler bodo ta smiselna in verodostojna, je prepričan, da bo ostalo tudi zaupanje v njeno delo. Ministrica tako po njegovih zagotovilih ostaja tudi glavna pogajalka v pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Golobu se zdi odziv Irene Šinko na afero s pesticidi onesnaženim sadjem "nenavaden"

V koaliciji v zadnjih dneh odmevajo tudi napovedane menjave v Golobovi ministrski ekipi. Vladne vrste namreč zapuščata minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in – če bo DZ potrdil njeno razrešitev – ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Šetinc Pašek je dejala, da pričakuje argumente premierja. Enako Sukič, ki jo je odhod omenjenih ministrov presenetil. "To sta dva ministra, ki ju nekako nisem videla ravno kot tista, ki naj bi bila posebej sporna," je dejala.

Sorodna novica Brežan obžaluje, da zapušča ministrstvo, skrbi ga iskanje hitrih rešitev pri urejanju prostora

Ministrica Irena Šinko po pogovoru s premierjem ni želela odstopiti. Kot je v intervjuju za STA pojasnil Golob, ga je zmotil njen odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov.

"Njen odziv je bil, milo rečeno, nenavaden. Ne morem se strinjati z ministričino obrambo, da gre za nekaj povsem običajnega. Izkazalo se je, da neobveščanje javnosti v resnici poteka zaradi protokola, ki je interni akt te iste uprave. Vlada je potem naložila upravi, da ta akt nemudoma spremeni. Mislim, da je neodgovorno od katerega koli ministra, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi," je svojo odločitev pojasnil Golob.

Kot je dejal, ga je presenetilo, da Irena Šinko ne želi odstopiti sama. Po njegovih besedah je namreč nenavadno, da minister, ki je v vladne vrste vstopil na povabilo predsednika vlade, ob izgubi njegovega zaupanja razmišlja o tem, da bi lahko nadaljeval svoje delo. "Včasih sem res presenečen nad tem, kako ljudje, ki prvič vstopijo v politiko, začnejo dojemati svojo vlogo v politiki in marsikomu zmanjka osnovne treznosti, ki jo sicer verjetno ima, preden vstopi v politiko," je dejal.

Po menjavi na čelu kmetijskega ministrstva, ki ga bo sicer po predvideni razrešitvi Irene Šinko začasno najverjetneje vodil obrambni minister Marjan Šarec, Golob pričakuje menjavo tudi na čelu uprave za varno hrano. Zdaj jo vodi v. d. generalnega direktorja Vida Znoj, ki to mesto po izbiri ministrice zaseda od avgusta letos. Golobova kandidatka je bila Danuša Štiglic.

"Prisluhnil sem ministričinim pogledom, danes pa nisem več prepričan, da sem ravnal pravilno," je dejal o izbiri zdajšnje vodje uprave za varno hrano.

Menjave na čelu ministrstev. Foto: BoBo
Menjave na čelu ministrstev. Foto: BoBo

V kriznih časih bi bilo lažje upravljati manj resorjev

Na vprašanje, kaj meni o delu ministrov koalicijskih partneric, je Golob dejal, da se "drži načela, da naj vsak najprej pomete pred svojim pragom in naj sam oceni svoje ministre". "Svoboda je naredila to oceno, če bo katera druga od koalicijskih strank čutila potrebo, da naredi takšno oceno pri sebi, verjamem, da me bo o tem obvestila, za zdaj me še ni," je pojasnil premier.

Golob, ki si je moral povečanje števila ministrstev izboriti na referendumu, zdaj priznava, da bi bilo v kriznih časih lažje usklajevati delo manjšega števila resorjev. "Ampak ko smo postavili zakon o vladi lani poleti, nismo postavljali vlade za krizne situacije, v kateri smo se na žalost znašli, ampak smo razmišljali, kako bi izkoristili razvojne potenciale. Danes se kaže, da vlada, ki je bila nastavljena za razvojne potenciale, mogoče v kriznih situacijah res ni najbolj ustrezna oblika. Ampak imamo še dovolj časa, da o tem razmislimo in se po potrebi ustrezno odzovemo," je dejal.

Na vprašanje, ali torej obstaja možnost vnovičnega združevanja teh ministrstev, pa je dejal, da za zdaj o tem ne razmišlja, a ponovil, da "za izboljšave ni nikoli prepozno. Če se bo izkazalo, da so dejansko potrebne, jih bodo tudi vpeljali."

Včasih sem res presenečen nad tem, kako ljudje, ki prvič vstopijo v politiko, začnejo dojemati svojo vlogo v politiki in marsikomu zmanjka osnovne treznosti, ki jo sicer verjetno ima, preden vstopi v politiko.

Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel "ni neznana oseba"

Golob je v intervjuju odgovoril tudi na vprašanje o politični moči kandidatke za ministrico za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. "Zdravstvena reforma je bila glavna prioriteta te vlade na začetku mandata in je ostala v času mojega ministrovanja in seveda ostaja tudi zdaj glavna prioriteta. Tega nismo nikoli ne zanikali ne skrivali, kar pomeni, da bo imel, kdor koli bo izvajal zdravstveno reformo, mojo polno politično podporo in s tem tudi podporo vlade oziroma koalicije," je dejal.

Valentina Prevolnik Rupel je po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ko je ministrstvo vodil sam premier, delovala kot državna sekretarka na ministrstvu, je tudi članica strateškega sveta za zdravstvo in bo tako lahko takoj ob prevzemu funkcije, če jo bo DZ potrdil, nadaljevala trenutne projekte na ministrstvu. "Kandidatka se je tudi v celoti poistovetila z reformnimi usmeritvami koalicije oziroma vlade. Se pravi, da ne prihajamo z nepoznano osebo," je ob tem poudaril Golob.

Valentina Prevolnik Rupel je bila v prvem javnem nastopu po vložitvi kandidature pri napovedovanju svojih načrtov nekoliko bolj zadržana kot njen predhodnik Danijel Bešič Loredan. "To, da je v napovedih mogoče bolj zadržana, ne pomeni, da so njeni cilji manj ambiciozni, samo pot, po kateri bo do teh ciljev hodila, verjamem, da je ravno zaradi zadržanosti tudi bolj realna," je ocenil. "Gre za pristop, ki pravi, da do korenitih sprememb lahko pridemo tudi na način, da ne delamo vsega naenkrat in ne obljubljamo enkratne in ogromne spremembe, ampak nas do tja pelje pot majhnih korakov, ki so pa med seboj povezani in premišljeni," je še pojasnil.

Obenem je poudaril njeno umirjenost, s katero bo lahko po njegovem prepričanju razelektrila tudi morebitne napetosti v dialogu z zdravstvenimi sindikati, ki bi po novem letu, če do takrat ne bo zdravstvene reforme, lahko zaostrili retoriko. Golob ostaja optimist in meni, da bodo ob visokih stroških posledic avgustovske ujme, ko je treba poskrbeti za ljudi, ki so ostali brez domov, tudi sindikati ohranili dovolj treznosti in hkrati skromnosti ter bodo pripravljeni s svojimi, četudi upravičenimi interesi nekoliko počakati.

Golob o oceni škode avgustovskih poplav: To so enormna sredstva

Golob je spregovoril tudi o popoplavni obnovi. Najnovejša in po Golobovih besedah končna ocena stroškov sanacije po ujmi je 9,9 milijarde evrov, ki je izračunana po metodi, ustrezni za prijavo za evropska sredstva, predvsem solidarnostni sklad. Golob meni, "da je iz višine škode jasno, zakaj potrebujemo 400 milijonov nepovratnih sredstev iz tega sklada". "Zavedati se moramo, da ti skladi niso neomejeni, v njih je sorazmerno malo sredstev, na koncu je odločitev s komisije tudi politična," se zaveda Golob.

"Koliko sredstev bo lahko za ta namen dala država, bomo še videli. A to so enormna sredstva, o tem ni dvoma, tudi zaradi tega mora biti transparentnost porabe še toliko večja," je dejal. Zanjo bo skrbela vladna služba za obnovo pod vodstvom Boštjana Šefica, ki bo bedela tudi nad izvedbo ukrepov ministrstev, je napovedal.

"On je tisti, ki koordinira vsa ministrstva in strokovne službe, ne samo investicij, ampak na primer tudi ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu. Ministrica Alenka Bratušek pa bo prevzela predvsem koordinacijo investicij v infrastrukturo, tako cestno kot v tem primeru tudi vodno," je pojasnil premier. Bratušek bo namreč po odstopu ministra Brežana začasno prevzela vodenja ministrstva za naravne vire in prostor.

Pri iskanju sredstev za obnovo po poplavah pa vlada preučuje tudi možnosti, kako lahko k temu enakomerno prispevajo tako državljani kot gospodarstvo. Potrdil je, da je med temi razmisleki tudi dvig stopnje davka od dohodka pravnih oseb z 19 na 21 odstotkov prihodnje leto, leto pozneje pa še kakšen odstotek višje. "A vlada tega še ni obravnavala, to je za zdaj le predlog delovne skupine. Je pa ta razmislek legitimen. Če smo govorili o davku na bilančno vsoto bank, je smiselno razmisliti tudi o tem, kako lahko prispevajo drugi segmenti gospodarstva. Sam zagovarjam uravnoteženost," vztraja premier. Spomnil je, da so podjetja, oškodovana v poplavah, ravno ta teden dobila prva izplačila povračil za stroške.

Golob zatrjuje, da ne gre za preoblikovanje vlade