Anderlič pravi, da v stranki še nimajo imena, ki bi lahko nadomestilo Kresalovo. Najprej se morajo pomeniti s premierjem. Foto: MMC RTV SLO
Anderlič pravi, da v stranki še nimajo imena, ki bi lahko nadomestilo Kresalovo. Najprej se morajo pomeniti s premierjem. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj je odstopila Katarina Kresal?
Anderlič o dogajanju v LDS-u in vladi

Čeprav je z mesta notranje ministrice nepreklicno odstopila predsednica LDS-a Katarina Kresal, bo stranka do volitev vztrajala v vladi skupaj s SD-jem. Njihovo stališče je namreč, da morajo svojo odgovornost nositi do konca, je v Odmevih dejal Anderlič. Prepričan pa je, da je bil odstop Kresalove edina racionalna poteza. Z njim se je pogovarjala Rosvita Pesek.

V strankah so se na dogajanje odzivali s pozivi k predčasnim volitvam. Smo z odstopom Katarine Kresal kaj bližje temu?
Tega ne ve nihče, tudi sam ne bi špekuliral. Sam odstop ni povezan s tem, kdaj naj bi bile volitve. Treba ga je jemati v kontekstu aktualnih dogajanj in odgovorov na mnenja Računskega sodišča ter protikorupcijske komisije. Za zdaj se ve le to, da je mandat še dobro leto. Predvidevam, da se bo premier sešel s predstavniki strank, predsednikom parlamenta in drugimi. Takrat bo jasno, kako naprej.

Kakšen je vaš pogled na odstop Kresalove?
Odstop razumemo. Predvsem z vidika zaključene celote ob mnenju Računskega sodišča, protikorupcijske komisije in nekega občutka ministrice, da je tako ujeta v vse to, da brez načelne drže pri svojih pozicijah, ne gre. Naredila je edino racionalno potezo.

Kakšne bodo posledice v stranki? Predvidevate kakšen sklic najvišjih organov stranke?
Posvetovali se bomo in iskali rešitve, kako naprej, kaj to pomeni za stranko. Brez odzivov gotovo ne bomo. LDS se nikoli ni ukvarjal z vprašanji, ki so operativne narave in so stvar ministrov. Ko gre za javna pooblastila, ki jih imajo ministri, oni odgovarjajo za stvari neodvisno od tega, kakšno funkcijo imajo v stranki.

Ali lahko ministrica po teh mnenjih ostane vaša predsednica in greste z njo na predčasne volitve? Boste razmišljali o ponovnih volitvah v stranki, čeprav ni dolgo, kar ste imeli kongres?
Imeli smo redni kongres po štirih letih, kar je običajno v vseh strankah. Tega dogodka ni mogoče izolirati, treba pa je povedati, da je tako mnenje Računskega sodišča in protikorupcijske komisije v tej fazi samo mnenje. Ne gre za to, da bi se lahko že reklo, da je ministrica ravnala koruptivno. Pri tem je sodelovalo veliko ljudi, tudi zdajšnji predsednik protikorupcijske komisije je bil takrat na ministrstvu. Računsko sodišče je bilo predhodno vprašano, kako naj ravnajo. Vsi odgovori, ki so bili dani v parlamentu ob interpelaciji, so poslance prepričali, da je vse v redu v zadostni večini, da interpelacija ni uspela. Kako se bo razpletlo, kakšne bodo na koncu odgovornosti, pa ne morem zdaj soditi.

Ali boste iskali novega kandidata za notranjega ministra? Vam je premier Pahor že to ponudil, boste sploh zadržali ta resor?
Trenutno je dejstvo samo to, da je ministrica odstopila. Prehitro bi bilo, če bi že nekaj ur po odstopu pogledovali naokrog, kdo bi zasedel to mesto. Ne razmišljamo o tem, da bi šli iz koalicije. Programske zaveze, s katerimi smo šli na volitve in v vlado, so pred individualnimi ambicijami in posamezniki, ki so na določenih funkcijah. V prihodnjih dneh bomo verjetno imeli razgovore s predsednikom vlade in največjo vladno stranko, kako naprej. Pomembno je, da premier pove, kako si je zamislil delo do konca vlade - tudi glede na druga izpraznjena mesta v vladi. Možnosti je več - ali spremeniti zakon o vladi ali nadomestiti ministre. V tem trenutku odgovora o novem imenu še ni.

Odstop Kresalove torej ni povezan z vašim odhodom iz vlade? Ostajate člen koalicije?
Da. Po več razgovorih in analizah je naše stališče, da je treba vztrajati. Odgovornost imamo, da te mesece pred volitvami opravimo do konca. Potem pa stopiti pred volivce z bilanco in novimi pričakovanji.

Zakaj je odstopila Katarina Kresal?
Anderlič o dogajanju v LDS-u in vladi