Država išče potencialne lokacije za nastanitev prebežnikov. Foto: EPA
Država išče potencialne lokacije za nastanitev prebežnikov. Foto: EPA
Proti migrantskemu centru tudi v Lenartu

Izredno sejo je župan Občine Lenart Janez Kramberger sklical po tem, ko je iz medijev izvedel, da država v objektu Črni les načrtuje izpostavo centra za tujce. Od vlade Lenartčani zdaj zahtevajo, da v prihodnje pred kakršnimi koli odločitvami v zvezi z namestitvami prebežnikov v tej občini pridobi soglasje lokalne skupnosti.

Država o svojih namerah občine prej sploh ni obvestila, je pojasnil Kramberger in nadaljeval, da je prve informacije dobil pred dvema dnema, nato v sredo poslal dopis na ministrstvo za notranje zadeve in medtem po telefonu od Policijske uprave Maribor dobil prve informacije. Nemudoma se je odločil za sklic izredne občinske seje.
.

Iskanje mogočih lokacij
Država kot mogočo lokacijo trenutno predvideva tudi nekdanji trgovski center Baumax v občini Šenčur ter objekt v Kidričevem, a tudi tam domačini odločno nasprotujejo centru za tujce. Oglasili so se tudi iz občine Kranj, kjer prav tako ocenjujejo, da Kranj in bližnja okolica nista primerna za nameščanje tujcev. Župan Boštjan Trilar in predstavniki svetniških skupin so izpostavili nevarnost težav v prometu na izjemno obremenjeni regionalni cesti Šenčur-Kranj.
.
Na notranjem ministrstvu zagotavljajo, da pred sprejetjem odločitev vedno poteka posvetovanje s predstavniki lokalnih skupnosti. Državni sekretar Boštjan Šefic pa je pojasnil, da želijo z novimi prostori zgolj nadomestiti objekte, ki jih morajo po izteku pogodb vrniti. Informacije, da bi bil center za tujce v Postojni prenapolnjen, ne držijo, so še sporočili.
.
Od 17. septembra lani do vključno 17. februarja letos je prošnje za priznanje mednarodne zaščite podalo 265 oseb, od tega 80 državljanov Afganistana, 42 državljanov Irana, 36 državljanov Iraka, 26 državljanov Pakistana, 22 državljanov Sirije, 16 državljanov Kosova, devet državljanov Maroka, osem državljanov Alžirije, po štirje državljani Nigerije in Srbije, po trije državljani Albanije in Tunizije, po dva državljana Gruzije, Kube in Turčije ter po en državljan Bangladeša, BiH-a, Egipta, Kameruna, Nigra in ena oseba brez državljanstva.

.
Neprimerna lokacija in razburjeni občani
Razprava na seji, na kateri sta sodelovala tudi predstavnika ministrstva za notranje zadeve in policije, je po županovih besedah potekala mirno. Črni les za namestitev prebežnikov ni primeren, prav tako ni primerna sama lokacija, kar se je v praksi ob namestitvi prebežnikov tam že pokazalo, je ocenil Kramberger. Gre namreč za območje v bližini avtoceste in jezera Komarnik, ki je namenjeno rekreaciji.

Občani so ob informacijah glede namer države zelo razburjeni in razočarani, je še povedal župan. Menijo, da je treba pri takšnih odločitvah upoštevati mnenje lokalne skupnosti in da država z enostranskim ravnanjem podcenjuje državljane.

Država načrtuje center za tujce
Ministrstvo trenutno objekta Črni les v Lenartu ne uporablja, proučuje pa možnost organiziranja izpostave centra za tujce z zmogljivostjo do 200 oseb. "O morebitni spremembi namembnosti centra je bil župan Občine Lenart seznanjen tako od ministrstva za notranje zadeve kot Policijske uprave Maribor," so sporočili z ministrstva.

Proti migrantskemu centru tudi v Lenartu