Foto: BoBo
Foto: BoBo

Projekt Preprečevanje raka želodca z iskanjem in zdravljenjem okužbe s Helicobacter pylori je prek programa EU4Health sofinanciran od Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Gre za prvi evropski projekt, s katerim bodo ugotavljali smiselnost uvajanja novega preventivnega presejalnega programa.

Kot ob tem poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je rak želodca v Evropi velika javnozdravstvena težava in izziv, še posebej regije srednje in vzhodne Evrope pa imajo najvišjo pojavnost raka želodca.

Po besedah strokovnega vodje projekta Bojana Tepeša podatki Evropskega registra neenakosti s področja obvladovanja raka kažejo, da je bila pojavnost raka v Sloveniji v letu 2020 celo osma najvišja v Evropski uniji.

Želodčni rak naj bi po pričakovanjih predstavljal štiri odstotke novih primerov raka pri moških in tri odstotke pri ženskah, starostno standardizirana stopnja pogostosti pa je bila 20 na 100.000 prebivalcev, kar je višje od povprečja EU-ja, ki znaša 15,8 na 100.000 prebivalcev.

V Evropi ima rak želodca slabo prognozo, saj petletna relativna stopnja preživetja znaša med 19 in 30 odstotki, kljub terapevtskemu napredku pa se ta stopnja v zadnjih desetletjih v večini evropskih držav ni bistveno izboljšala.

Bakterija Helicobacter pylori

Namen projekta sta zato po besedah predstavnice NIJZ-ja Tatjane Kofol Bric izboljšanje in krepitev zdravja v Evropski uniji z uresničevanjem ciljev evropskega načrta za boj proti raku s poudarkom na preprečevanju raka želodca, ki ga lahko povzroča okužba z bakterijo Helicobacter pylori.

Kot je na današnji novinarski konferenci še povedal Tepeš, veliko ljudi pride po diagnozo prepozno, zato prognoza ni mogoča, klinična preskušanja pa so pokazala, da je zdravljenje omenjene bakterije učinkovito pri preprečevanju omenjenega raka. "Modeli pri tem kažejo, da bi bili presejalni testi in strategije zdravljenja tudi stroškovno učinkoviti," je dejal Tepeš.

S testno izvedbo raziskave populacijskega programa testiranja in zdravljenja Helicobacter pylori pri mladih odraslih se je projektu pridružil mariborski zdravstveni dom, ki bo k sodelovanju povabil 2000 svojih naključno izbranih bolnikov v starosti od 30 do 34 let.

Kot je povedala Kofol Bric, bo raziskava odgovorila tudi na številna druga vprašanja, in sicer kako razširjena je sploh okužba z omenjeno bakterijo pri mlajših odraslih v severovzhodni Sloveniji, ali so izbrani ustrezni načini testiranja, vabljenja in komuniciranja, da mlade prepričajo o pomembnosti sodelovanja, pa tudi kako sprejemljiva in učinkovita je priporočena terapija z oceno morebitnih stranskih učinkov.

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Maribor Jernej Završnik je dodal, da so iz nabora izbrali 4000 bolnikov, ki bodo dobili vabilo na raziskavo, pričakujejo pa, da bo odziv vsaj polovičen. Te bodo vključili v raziskavo, pri tem pa glede na izkušnje pričakujejo, da jih bo okoli petina napotena na nadaljnje zdravljenje.