Javni sektor bo najverjetneje stavkal 18. aprila. Foto: MMC RTV SLO
Javni sektor bo najverjetneje stavkal 18. aprila. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj nad vladnimi varčevalnimi predlogi ni navdušen. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Koliko učiteljev na cesto?

Sklepe o morebitni stavki so poleg Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze in Sindikata javnih uslužbencev sprejeli še v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, Policijskem sindikatu Slovenije, Sindikatu delavcev v pravosodju, Sindikatu zdravstva in socialnega varstva ter Sindikatu delavcev v zdravstveni negi.
V teh dneh pa se o podpori stavki izreka tudi sindikalno članstvo, tako da število tistih, ki naj bi 18. aprila stavkali, še ni znano. V Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je vključenih sedem sindikatov, ki imajo skupno 74.000 članov.

Kakšni bodo varčevalni ukrepi, ki jih danes sprejema vlada? Kaj čaka 160 tisoč javnih uslužbencev? Bodo ukrepi, kot so nižje plače in zmanjšanje števila zaposlenih, okrnili javni servis, ki je eden izmed znakov blaginje države? Kje lahko in mora varčevati javni sektor, kje trčita bitka za uravnoteženje javnih financ in socialna država? O vsem tem bodo v četrtek govorili v Studiu ob 17. na Prvem programu Radia Slovenija.

V zdravstvu bodo 18. 4. stavkali med 9. in 15. uro
Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je medtem že poslal sporočilo za javnost, v katerem je pojasnil, da naj bi se stavka v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva 18. aprila začela ob 9. uri in končala ob 15. uri.

Stavka naj bi potekala v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, socialnovarstvenih zavodih, posebnih socialnih zavodih, varstveno-delovnih centrih in zavodih za usposabljanje, centrih za socialno delo, zavodih za zdravstveno varstvo ter na Inštitutu za varovanje zdravja. Nadaljevanje stavke se bo izvedlo v skladu s sklepi stavkovnega odbora KSJS-ja, je še zapisal.

"Najbolj bodo prizadeti najmlajši"
Iz Sviza so opozorili, da so med predlaganimi vladnimi varčevalnimi ukrepi tudi taki, ki globoko zarezujejo v kakovost predšolske vzgoje. "Eden od ukrepov, ki je v popolnem nasprotju z dognanji stroke in bo usodno vplival na kakovost predšolske vzgoje, je med drugim ukinitev normativa za heterogene oddelke v obeh starostnih obdobjih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Predlagana ukinitev normativa za heterogene oddelke bo najbolj prizadela najmlajše. "Stroka utemeljuje starostno heterogene oddelke v vrtcu kot prednost (in ne oviro) tako za starejše kot mlajše otroke. Skupni vrtci, kot jih poznamo pri nas, so po ugotovitvah evropskih analitikov za predšolsko vzgojo v skandinavskih državah in Španiji varovalni dejavnik otrokovega učenja in razvoja," so med drugim poudarili.

Sindikati javnega sektorja (KSJS predstavlja le del) so se sicer danes z vlado sešli na nadaljevanju pogajanj o varčevalnih ukrepih, vlada pa jim predstavlja nov predlog. Štrukelj ob prihodu novega vladnega predloga ni želel komentirati, saj da bo svoje stališče najprej predstavil vladi, dejal je le, da "ni najboljše volje".

Konfederacija se je sicer v dozdajšnjih pogajanjih zavzela za to, da bi podaljšali zamrznitev plač v javnem sektorju do konca leta, v tem času pa bi dorekli druge ukrepe.

Koliko učiteljev na cesto?