Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom. Foto: BoBo
Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom. Foto: BoBo

Stavka je edino, kar nam ostane, če smo soočeni s tako radikalnimi neoliberalnimi potezami, ki jih vlada po logiki šoka želi vpeljati v zelo kratkem času.

Branimir Štrukelj
Bodo sindikati našli skupni jezik z vlado ali nas 18. aprila čaka stavka javnega sektorja? Foto: BoBo
Štrukljevi sindikati tik pred stavko?

Pogajalska skupina vlade bo do torka na podlagi pripomb sindikatov pripravila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov, je napovedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so v ponedeljek znova sedli za skupno mizo. Pogajanja o ukrepih, s katerimi bo vlada zarezala v plače in druge prejemke, se tako nadaljujejo.

Nova ponudba varčevalnih ukrepov, ki jih bo vlada obravnavala v četrtek, bo po besedah Pličaniča spremenjena v tistih delih, kjer bodo menili, da je to smiselno in utemeljeno. S sindikati bodo nadaljevali pogajanja tudi po četrtku.
Sindikati so sicer v preteklih dneh večkrat zagrozili s stavko, ki pa bi se začela 18. aprila. O njej se bodo danes začeli izrekati člani Sviza.

"Člani so stavki naklonjeni"
Če stavka bo, bodo 18. aprila po besedah predsednika KSJS-ja Branimirja Štruklja vrtci in šole zaprti. Nato bo, kot pravi, stavka naslednji dan prekinjena, potem pa jo bo stavkovni odbor po svoji presoji in glede na reakcije vlade vodil naprej. Dodal je, da so izidi glasovanja zaposlenih, ki jih že prejemajo iz zavodov, naklonjeni izvedbi stavke.

Jelka Velički, predsednica GO SVIZ-a, je poudarila, da so besede ministra za izobraževanje Žige Turka na petkovi tiskovni konferenci zavajajoče in podcenjujoče do učiteljev. Minister naj bi po njenem mnenju govoril, kot da so učitelji krivi za krizo.

"Težko najdem besede za opis zdrsa socialnega dialoga"
Zatrdila je, da težko razume, kako se bo ob povečanju števila učencev v razredih in ob večji količini dela za učitelje ohranila kakovost izobraževanja. Dejala je, da je v sklopu varčevalnih ukrepov izobraževanje pod posebnim udarom in da bodo med delavci v šolstvu, ki bodo izgubili službo, predvsem ženske. Povedala je še, da ne dvomi, da bi delavci v izobraževalnih zavodih podprli stavko. Ta naj bi bila, če jo bo podprla več kot polovica zavodov.

Štrukelj je zatrdil, da težko najde besede za opis zdrsa socialnega dialoga, čeprav je vlada odločno zagovarjala stališče, da bo socialni dialog znova dobil domovinsko pravico. "Človek bi si želel, da bi imeli tako slab socialni dialog kot v času prejšnje vlade, ker bi bil še vedno precej nad tem, kar se nam dogaja," je poudaril.

"Glede na to s kakšnim žarom je Turk pojasnjeval ukrepe v šolstvu, se postavlja vprašanje, ali je minister za šolstvo ali proti šolstvu," je zatrdil in dodal, da so ministrove trditve, da povečevanje števila otrok v razredih, zniževanje plač in povečanje obveznosti učiteljev ne bo vplivalo na kakovost izobraževanja, absurdne.

Stavki se pridružujejo tudi policisti
Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je sprejel sklep, da bodo 18. aprila začeli stavkati, je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Tudi generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar je napovedal, da je stavka za zdaj neizogibna, če vlada ne bo popustila in začela "bolj trezno razmišljati o ukrepih".

Stavki bi se lahko pridružili tudi cariniki. Kot je pred začetkom današnjih pogajanj dejal sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič, so cariniki že oblikovali svoj stavkovni odbor, a zaradi drugih razlogov, in sicer zato, ker po njegovih besedah ni dialoga z ministrstvom za finance glede reorganizacije carinske službe.

Svojo odločitev o pridružitvi stavki bodo v teh dneh sprejeli tudi v sindikalni skupini pod vodstvom Draga Ščernjaviča. Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije pa se je prejšnji teden že preimenovalo v stavkovni odbor.

Na zadnjem srečanju prišli do polovice ukrepov
Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom.

V preteklem tednu so se pogajalci sešli dvakrat. Na zadnjem srečanju v četrtek so prišli do približno polovice predlaganih ukrepov, toda po informacijah s sindikalne strani niso dosegli nobenega napredka. Sindikati dosedanja pogajanja vidijo zgolj kot izmenjavo stališč. Pogovore tako nadaljujejo, vendar pa napovedi niso optimistične.

Pogajalci so doslej prečesali polovico ukrepov, ki bodo v javnem sektorju zarezali v plače, regres ter povračilo stroškov za malico in prevoz. Sindikalna stran vztraja, da se pred pogajanji o nižanju plač vlada obveže, da bo do 1. julija letos odpravila plačna nesorazmerja. Vladni strani se zdi prvi julij nesprejemljiv, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Pred pogajalci med drugim tudi o sklepanju avtorskih pogodb
Pogajalce tako čakajo usklajevanja še o drugi polovici varčevalnih ukrepov na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju. Gre, denimo, za ukrep, ki bi zaposlovanje, sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb dovoljeval le na podlagi soglasja pristojnih, med predlogi je tudi ukrep, ki bi prepovedal financiranje izobraževanja ob delu, pa tudi to, da tistim z minimalnimi pogoji za upokojitev preneha delovno razmerje. Pred pogajalci bo tudi predlog o podaljšanju zamrznitve napredovanj, usklajevanja plač in izplačila redne delovne uspešnosti, pa tudi o krajšanju dopusta, ki bi lahko znašal največ 32 dni.

Pličanič poziva sindikate, naj podajo svoje konkretne predloge
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je medtem sindikate pozval, naj predlagajo konkretne predloge, če se s tistim, kar predlaga vlada, ne strinjajo. Vlada je po njegovih besedah storila vse, da bi varčevalne ukrepe čim bolj enakomerno razporedila med celotno prebivalstvo. Opozoril pa je tudi, da časa ni veliko.

Ta teden bo pestro tudi na ravni ekonomsko-socialnega sveta. Socialni partnerji naj bi v torek po večini podpisali izhodišča za pogajanja o socialnem sporazumu. Vlada pa bo, kot je obljubila sindikatom in delodajalcem, ta teden, predvidoma v četrtek, predstavila tudi ukrepe za napolnitev državne blagajne.

Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa so sporočili, da izhodišč za nov socialni sporazum ne bodo podpisali. "Z morebitnim sprejemom ukrepov, ki ne bodo vsebovali temeljnih zahtev ZSSS-ja, bo vlada ignorirala vsa prizadevanja za sklenitev socialnega sporazuma, zato bo ZSSS v tem primeru zavrnil podpis izhodišč za sklenitev socialnega sporazuma," je zapisano v sedmem sklepu predsedstva, ki so ga sprejeli minuli teden.

Kritični tudi v Fidesu, kjer ostro nasprotujejo omejitvi dopusta
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides se strinja, da je ekonomska in gospodarska situacija kritična, zato so pripravljeni sprejeti načrtovane ukrepe za odpravo plačnih nesorazmerij, je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Vendar pa je med predlaganimi ukrepi tudi niz takšnih, ki so za njih povsem nesprejemljivi še pojasnjuje. Med njimi je tudi omejitev dopusta na 32 dni. Po prepričanju Fidesa je to lahko zgolj predmet razprav o novi vsebni kolektivne pogodbe, je poročal časnik Delo.

Stavka je edino, kar nam ostane, če smo soočeni s tako radikalnimi neoliberalnimi potezami, ki jih vlada po logiki šoka želi vpeljati v zelo kratkem času.

Branimir Štrukelj
Štrukljevi sindikati tik pred stavko?