Alojzij Muhič meni, da so mu volivci nov županski mandat zaupali predvsem zato, ker so verjeli, da je začrtana smer prava. Po naslednjih štirih letih pričakuje boljše rezultate. Foto: MMC RTV SLO
Alojzij Muhič meni, da so mu volivci nov županski mandat zaupali predvsem zato, ker so verjeli, da je začrtana smer prava. Po naslednjih štirih letih pričakuje boljše rezultate. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kekec
Bojan Kekec, ki je direktor komunalnega podjetja, kjer je bil med drugimi pred njim direktor tudi Muhič, svojega predhodnika ni uspel zamenjati na mestu župana Mestne občine Novo mesto. Foto: MMC RTV SLO
V Novem mestu ponovno Muhič

Ob nekoliko slabši volilni udeležbi kot v prvem krogu, ko je glasovalo 52,30 odstotka volivcev, je po do zdaj preštetih glasovih Alojzij Muhič v vodstvu pred Bojanom Kekcem. Razlika v glasovih mu skorajda zagotavlja nov mandat. Volilna udeležba v Mestni občini Novo mesto je bila sicer po neuradnih podatkih 43,29 odstotka.

Tudi v prvem krogu je največ glasov prejel dozdajšnji župan. Prejel je slabo tretjino vseh glasov. Dokaj tesno bitko za drugo mesto je pred dvema tednoma dobil kandidat SDS-a Bojan Kekec s 23,35 odstotka glasov.

Prvi krog
Le dobra dva odstotka je za Kekcem zaostal neodvisni kandidat Gregor Macedoni, ki je sicer pred drugim krogom prav Bojanu Kekcu izrazil svojo podporo. Muhič zavrača ugibanja o tem, da se je Macedoni pri njem oglasil s seznamom ljudi, ki bi jih moral Muhič zaposliti v zameno za njegovo podporo. Dejal je, da se je po pogovoru Macedoni za podporo njegovemu protikandidatu odločil na podlagi programa.

Slabih devetnajst odstotkov je pred štirinajstimi dnevi dobila Milena Kramar Zupan, ki je kandidirala s skupno podporo SD-ja, LDS-a in Zaresa. V drugem krogu je SD podprl dozdajšnjega župana, ki so ga prej sicer precej ostro kritizirali. Že v prvem krogu volitev pa je imel Muhič podporo Zveze za Dolenjsko in SLS-a. Glede podpore svojih kritikov Muhič pravi, da bi bilo za razloge zanjo potrebno vprašati prav SD. "Kaj se je zgodilo pri njih, da so me podprli v drugem krogu, mi ni povsem jasno," še dodaja.

Stranka županovega protikandidata je sicer desetega oktobra prejela največ glasov na volitvah za mestni svet. Mandate je namreč prejelo šest svetnikov SDS-a. Na drugem mestu sledi Zveza za Dolenjsko, ki ima v mestnem svetu štiri svetnike. SLS, ki je prav tako že v prvem krogu podprl Muhiča, ima tako kot DeSUS v svojih vrstah tri novoizvoljene svetnike. Po dva svetnika imajo v listi neodvisnega kandidata Gregorja Macedonija in v SD-ju, LDS-u ter Zaresu. En svetniški mandat pa so prejeli pri NSi-ju, Športni listi, SNS-u, pri listi Radi imamo Novo mesto in podeželje in pri Listi krščanskih demokratov Dolenjske.

Perspektive za Novo mesto
Alojzij Muhič je star 60 let in s svojo izvolitvijo nastopa drugi mandat na čelu novomeške občine. Je diplomirani ekonomist, nekaj časa pa je delal tudi kot direktor novomeškega komunalnega podjetja, kjer je danes direktor prav Bojan Kekec, ki se je z Muhičem pomeril za mesto župana. V kampanji pred volitvami so imeli za župana njegovi protikandidati dovolj očitkov o njegovem delu, a jih je sam zavračal in svoje izkušnje na čelu občine videl kot dobro zagotovilo za uspešno nadaljnje delo.

Program, ki je Muhiču prinesel še drugi mandat, v ospredje postavlja dokončanje že začetih projektov. Poleg tega pa se usmerja tudi v gospodarski razvoj in med drugimi ukvarja z vprašanji komunale, obnove in oživitve mestnega jedra, stanovanjske politike ter kmetijstva.

Muhič je sicer dejal, da ga je slaba volilna udeležba nekoliko presenetila in se tako ne čuti pravega zmagovalca. Meni, da so mu volivci nov mandat zaupali predvsem zato, ker so verjeli, da je treba stvari nadaljevati v smeri, kot so jih v teh štirih letih zastavili. Prepričan pa je tudi, da bo izid po koncu tega mandata precej drugačen od trenutnega.

V Novem mestu ponovno Muhič