Poveljnik Gasilske zveze Gorenjske in regijski poveljnik Tomaž Vilfan je ocenil, da je bila vaja uspešna.
Poveljnik Gasilske zveze Gorenjske in regijski poveljnik Tomaž Vilfan je ocenil, da je bila vaja uspešna. "Pokazala je strokovno usposobljenost gasilcev, ki je v tovrstnih požarih pomembna," je dejal. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Dopoldne je zagorelo v Domu pod Storžičem. Gasilci iz bližnjih gasilskih društev so se hitro odzvali in v zelo kratkem času je bilo na prizorišču kar 14 gasilskih enot z 18 vozili, saj so se zavedali, da je gašenje planinskih koč zelo zahtevno. K sreči je šlo za gasilsko vajo, ogledal si jo je tudi novinar Televizije Slovenija Miro Štebe, ki je poročal, da so gasilci s seboj pripeljali cisterne vode za gašenje, od kar 900 metrov oddaljenega večjega vira vode pa so s pomočjo cevovoda in pretočnih črpalk dobili še dodatno vodo.

Pri takem gašenju gasilci tekmujejo s časom. "V tem domu, ki je v celoti lesen, bi bil ob prihodu prvih gasilskih enot požar že popolnoma razvit," je opozoril poveljnik Gasilske zveze Tržič Janez Žlindra. "Zelo zahtevna zadeva, predvsem zato, ker so planinske koče, planinski domovi precej odmaknjeni od gasilskih enot," je za Televizijo Slovenija pojasnil Žlindra. "Druga težava je, da v domovih oziroma njihovi okolici ni vodnih virov, zalog, ki bi jih lahko gasilci uporabljali," je dodal.

Najučinkoviteje se s požarom lahko spopadejo, takoj ko zagori. Kot je povedal oskrbnik Doma pod Storžičem Dušan Gorjanc, lahko takšna vaja ponudi nova razmišljanja in vpoglede. "V domu imamo sicer gasilne aparate, osnovno znanje za ravnanje z njimi imamo. Vsako leto imamo obiske gasilcev, ki pridejo te aparate preverit," je pojasnil oskrbnik.

Množična vaja tudi v Luki Koper

Kaj se zgodi, če tovornjak trči v vlakovno kompozicijo, pri tem pa pride še do razlitja nevarne snovi, pa so dopoldne ugotavljali na reševalni vaji v koprskem pristanišču. V sklopu vaje so izvedli scenarij, v katerem je prišlo tudi do izlitja kerozina in še ene nevarne snovi, nekaj ljudi pa je bilo pri tem poškodovanih. Iztočnica za vajo je bila resnična železniška nesreča v Dolu pri Hrastovljah pred dvema letoma, ko so ugotovili zlasti težave pri komunikaciji med različnimi službami.

V vaji so sodelovali prostovoljni in poklicni gasilci gasilske brigade Koper in Luke Koper, predstavniki Slovenskih železnic, policisti in zdravstveni delavci, skupaj okoli 100 udeležencev. Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Andrej Šavko, je vaja pokazala, da so vse reševalne enote dobro opremljene in da večjih investicij za tovrstne dogodke ne potrebujejo.

"Osebno ocenjujem, da je bila današnja vaja, ki smo jo organizirali v Gasilski zvezi Tržič v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gorenjske, uspešno izvedena. Pokazala je strokovno usposobljenost gasilcev, ki je v tovrstnih požarih pomembna," je, kot so sporočili s Planinske zveze Slovenije, ocenil poveljnik Gasilske zveze Gorenjske in regijski poveljnik Tomaž Vilfan.

Namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič je med drugim opozoril, da je večina planinskih domov zunaj sezone zaprtih in tako tam ni ljudi, ki bi lahko ukrepali v primeru požara, da objekti nimajo vgrajenih sistemov za samogašenje, da je velik del objektov lesen in posledično hitro vnetljiv ter da so v marsikateri koči dotrajana električna napeljava in manj ustrezne kurilne naprave.

Obnova koč, ki so jih uničili požari

Kot je poročal Miro Štebe, je v zadnjih letih zagorelo v treh oddaljenih domovih, ko so gasilci lahko prišli le na pogorišča. Planinci zdaj tam gradijo nove koče. "Mozirska koča in dom na Okrešlju se gradita na novo in načrt je pri obeh kočah, da se bosta zgradili do jeseni naslednje leto," je za Televizijo Slovenija pojasnil Dušan Prašnikar s Planinske zveze Slovenije. Ob tem bo Kocbekov dom na Korošici, ki je pogorel oktobra leta 2017, na vrsto prišel pozneje.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu je podal napotke obiskovalcem planinskih koč, zimskih sob in bivakov – da je prepovedano kaditi in uporabljati odprti ogenj v vseh prostorih planinske koče ter kuhati v spalnicah. V primeru požara naj ostanejo mirni, če niso ogroženi, in naj skušajo sami omejiti oz. pogasiti požar ter obvestijo gasilce. Upravljavci koč pa naj med drugim nadzirajo roke uporabe gasilnih aparatov, poskrbijo za redne preglede kurilnih naprav, organizirajo vaje evakuacije in usposabljanja osebja v kočah ter skrbijo za urejene in prosto prehodne evakuacijske poti.

Zavarovalnica Triglav je z akcijo Očistimo naše gore letos drugo leto zapored v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in podjetjem Bonpet izvedla tudi razpis za večjo požarno varnost planinskih koč in domov. V dveh sezonah so s samodejnimi gasilskimi ampulami ali samodejnimi gasilniki, ki pogasijo začetne požare, opremili več kot 80 planinskih koč.

Požarna vaja v Domu pod Storžičem
V Kopru vaja za ukrepanje ob železniški nesreči pri prevozu nevarnih snovi